S'inicia una crescuda extraordinària conjunta del Segre i de l'Ebre amb finalitats ambientals

L'aigua acumulada en els embassaments fa que, per primera vegada, es faci coincidir l'augment del cabal dels dos rius

Pla general on es pot veure la Central Hidroelèctrica de Camarasa, desemabassant. (Horitzontal)
photo_camera La Central Hidroelèctrica de Camarasa, desemabassant (ACN)

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i Endesa han acordat adaptar l'activitat normal de set preses hidràuliques titularitat de la companyia per iniciar aquest dimecres la crescuda extraordinària conjunta de la part baixa del riu Segre i la del Baix Ebre. És la primera vegada que es fa coincidir l'augment del cabal dels rius Segre i Ebre, gràcies a la gran quantitat d'aigua acumulada en els embassaments. Aquesta actuació, que durarà dos dies, suposa una millora ambiental ja que permetrà controlar les poblacions de macròfits als rius i assegurar, així, la bona salut del seus cursos fluvials.

El procés per arrossegar els macròfits o plantes aquàtiques que s'acumulen al tram final del riu s'inicia aquest dimecres a les tres de la tarda a la presa de Camarasa, amb l'arribada de l'increment procedent de Rialb. Des d'aquí, s'anirà adaptant, de manera consecutiva, per ordre de descens, la gestió de les preses de Sant Llorenç, el Partidor de Balaguer i la presa de Lleida (totes elles corresponents al Baix Segre) i se seguirà per la presa de Mequinensa, Riba-roja i Flix (corresponents al Baix Ebre).

Es calcula que a Flix, cap a les dotze del migdia de dijous, el riu Ebre assolirà un cabal aproximat de 1.300 m3/s

Segons Endesa, es preveu que el cabal creixi al llarg d'aquests dos dies fins als 280 m3/s a la ciutat de Balaguer cap a les cinc de la tarda d'aquest dimecres i fins als 350 m3/s a la ciutat de Lleida, dijous cap a la una del migdia. Es calcula que a Flix, cap a les dotze del migdia de dijous, el riu Ebre assolirà un cabal aproximat de 1.300 m3/s.

Aquesta iniciativa per sanejar el riu es fa habitualment dos cops l'any (a la primavera i a la tardor) i, segons Endesa, és necessària per controlar la proliferació d'aquestes plantes aquàtiques que ocupen estacionalment la part baixa dels rius Segre i Ebre.

Ponts demana un desembassament més progressiu

Tot i els beneficis ambientals, però, aquests desembassaments concentrats en poc temps, preocupen l'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, que demana que es facin de manera més continuada, durant més dies per no desembassar tanta aigua de cop. A Ponts tenen una instal·lació al Parc fluvial de la Roca del Call i un canal d'aigües braves, que va construir la CHE, recorda Tàpies. Tàpies explica que és una infraestructura "molt important" per a l'economia de Ponts ja que tenen clubs de piragüisme i la utilitzen veïns del poble i esportistes de tot Catalunya, "fins i tot una noia que entrena per a les olimpíades", destaca.

Tàpies afegeix que cada any han de gastar-se uns 70.000 euros per arreglar els desperfectes causats pel riu i assegura que si baixen 200 metres cúbics per segon de cop, hauran de tancar. La infraestructura pot aguantar-se entre 90 i 100, calcula, però no 200. "Si baixen 200 metres cúbics aquí no hi quedarà res", lamenta.

Comentaris