03.10.2022 |

Sorigué consolida el projecte PLANTA amb l'obra de la japonesa Shiharu Shiota

Chiharu Shiota és una de les artistes de major prestigi internacional reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l'espai entre el món interior i exterior de l'artista
La instal·lació de Chiharu Shiota a PLANTA @JosepA.Pérez
La instal·lació de Chiharu Shiota a PLANTA @JosepA.Pérez
Sorigué consolida el projecte PLANTA amb l'obra de la japonesa Shiharu Shiota

La Fundació Sorigué incorpora en el seu projecte d'instal·lacions artístiques PLANTA, l'obra In The beginning was... de Chiaru Shiota, es tracta de la primera obra permanent a Europa de l'artista japonesa. La companyia consolida el seu projecte artístic i cultural que conviu en l'entorn de la gravera a Balaguer, on ja si troben els monografics de William Kentridge, Anselm Kiefer, Bill Viola, Antonio López i Juan Muñoz.

Presentació de In the beginning was...Chiharu Shiota @JosepA.PérezChiaru Shiota, presentava la instal·lació permanent aquest dijous, i explicava que l'obra està inspirada en el so de les pedres caient a les muntanyes de grava. L'artista destacava i les sensacions que havia viscut preparant aquesta instal·lació després de superar un càncer. En aquest sentit ha recordat que de petita volia ser pintora, però que dibuixava amb cordills. Uns cordills que ara són els protagonistes de la seva obra i que no relaciona amb una perspectiva de gènere sinó que els concep com a connexions entre uns i altres. 

L'obra parteix, d'una banda, a l'origen de l'univers; la densa trama formada per fils i pedres, que vol ser una evocació del cosmos, a través del qual l'artista fa prendre consciència de la fragilitat humana

Chiharu Shiota i Ana Vallés @JosepA.PérezLa instal·lació culmina un projecte iniciat el 2015 amb l'exposició temporal a la Fundació Sorigué sota el mateix títol In the beginning was..., i que ha evolucionat fins a la presentació d'aquest dijous de la seva primera instal·lació permanent a PLANTA, que suposa a més la primera d'aquestes característiques a l'estat espanyol.

La presidenta de Sorigué, Ana Vallés va participar en la presentació, fent valdre que  l'artista japonesa ha fet servir per primera vegada en una instal·lació permanent la pedra com un element clau. 

Per Shiota la pedra és la metàfora de l'origen, mentre que per a la Fundació Sorigué, és l'origen del grup empresarial vinculat a les activitats que porten a terme en l'àmbit del treball amb la pedra i l'asfalt

L'edifici que acull la instal·lació de Shiota té 6 metres d'alçada i s'ha fet d'acord amb l'estudi de l'artista. La construcció es va dur a terme expressament per l'obra i s'ha integrat amb l'edifici de Mineralogia que hi ha a la gravera  

Chiharu Shiota - Planta 10

Evolució artística, de la pintura als fils

Chiharu Shiota és una de les artistes de major prestigi internacional reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l'espai entre el món interior i exterior de l'artista. Recentment ha participat en algunes de les biennals més importants com ara les de Moscou, Sydney, Lió i Venècia, per a la qual va realitzar el Pavelló del Japó en la seva 56a edició.

Recentment ha exposat la seva obra en una mostra monogràfica al Mori Art Museum de Tòquio (2019), i en la retrospectiva Linhas da Vida, que a itinerant pels centres d'art més important del Brasil.

* PLANTA té previst tornar a obrir al públic l'exposició d'obres a partir del pròxim 12 de juny.

    

Sorigué consolida el projecte PLANTA amb l'obra de la japonesa Shiharu Shiota
comentaris