Sostenibilitat, creativitat i art en la cultura de la pell

La intensa tasca en disseny i R+D que realitza Pelleteria Ribalta, neix en el seu propi taller de Mollerussa, d'on surten les idees i es plasmen en els patrons que donaran cos a la peça en pell d'alta qualitat.

IMG_8852
photo_camera L'establiment de Pelleteria Ribalta es troba al nucli urbà de Mollerussa.

Publireportatge

Més de 37 anys i dues generacions avalen la trajectòria en el món de la pelleteria, d'una empresa familiar compromesa amb els seus clients, en la confecció artesanal amb pell de primera qualitat. Amb la insígnia de Pelleteria Ribalta, iniciaren l'activitat en Vicens Ribalta Sisteró i la Montserrat Raventós Jardí, en un pis del carrer Sant Joan de Mollerussa. Després de dos anys, la intenció de muntar botiga es faria realitat, i el negoci s'establiria a les galeries Sant Jordi, al carrer 11 de setembre, per un període de vint anys. 

Un nou trasllat a la zona més cèntrica de Mollerussa, en una constant evolució, vindria de la mà de la segona generació, amb Vicens Ribalta Raventós i de la Dolors Bargalló Vidal que dirigeixen Pelleteria Ribalta, des dels últims quinze anys i fins a l'actualitat, a la Plaça Pla d'Urgell, en ple nucli urbà de la capital del Pla

En el transcurs d'aquests anys han obert altres establiments, en el seu moment es va obrir una botiga a Cambrils, i a Sant Ramon (La Segarra), aquesta, actualment, en plena activitat. Vicens Ribalta explica que són l'única pelleteria que manté l'activitat simultàniament en dos punts a la mateixa província, el que permet que puguin oferir un gran ventall d'articles en pell, molt d'ells, peces úniques. "Paradoxalment, això pot ser bo i dolent, perquè no sempre pots tenir doblat el mostrari, tot i que, intentem diversificar; si es pogués tenir tot en un sol local, el resultat seria impressionant", afirma Ribalta. 

Gran diversificació en cuiro

Tradicionalment en el món de la pelleteria, respecte al cuiro, se'ns representen dos tipus d'imatges: la jaqueta negra o marró per a l'home i l'abric de visó per a la dona. Aquestes són les imatges més estandarditzades que tenim en la nostra ment. Però aquesta concepció dista molt de la infinitat d'acabats i models que sorgeixen en el tractament del cuir (pell de corder), vulgarment anomenat "napa". Brillant o mate, i des dels rentats fins als centrifugatsraspats, el Nubuck, etc. Ribalta destaca la gran diversificació del cuir que dóna acabats diversos, destacant entre altres, la jaqueta amb la pell girada (amb la llana en contacte amb el cos i la part externa de napa) o double face, una definició en terminologia francesa, molt utilitzada en la indústria adobera, així com el Renard (guineu), argentée, platinidorée o Visó épilé; l'acabat Toscana amb pèl llarg, o l'acabat amb cuiro, amb infinitat de colors i propostes esplèndides, en plata, daurat, blau cel, texà, amb encunys o drapejats. 

Fabricació de les peces

La intensa tasca en disseny i R+D que la marca realitza, neix en el seu propi taller de Mollerussa, on surten les idees i es plasmen en els patrons que donaran cos a la peça, la producció de la qual es farà en tallers aliens a Pelleteria Ribalta, especialitzats en la confecció del cuir natural i la pell. Ribalta lamenta el fet que, encara que els pelleters són molt curosos per no interferir en el sector de la roba, no succeeix el mateix a l'inrevés, doncs creu que hi ha bastant intrusisme, i afegeix que "hi ha botiguers que saben vendre la pell, però no saben explicar al client el que adquireix veritablement. "És tot un ofici i una cultura" i destaca que Catalunya compta amb l'única escola d'adoberia d'Europa, amb estudis en aquesta especialització que s'imparteixen a l'Escola d'enginyeria d'Igualada, un centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Responsabilitat mediambiental

Respecte a sostenibilitat i medi ambient, el sector de la pell també ha sabut adaptar-se a la normativa actual per a una actuació responsable. En aquest aspecte, Ribalta explica que, "en l'adob de la pell a Europa, el procés és ecològic, amb una indústria sostenible que utilitza productes biodegradables i que no contaminen l'aigua, per tal de no danyar el medi ambient, un fet que contrasta amb la poca garantia que ofereix la pell adobada provinent de fora del vell continent". 

Tot i que hi ha una tradició d'adobers a Itàlia, en concret a Salofra, o alguna que altra arreu de l'estat espanyol, la major part de la pell amb la qual treballa Pelleteria Ribalta, prové de Catalunya, on hi ha una reconeguda indústria d'adoberia. 

El Vicens i la Dolors posen èmfasi en explicar que, malgrat la creença errònia de molta gent, potser per desconeixença, tota la pell que s'utilitza en pelleteria, prové d'animals de granja. En el cas del visó i l'astracan- entre alguns exemples-, s'aprofita fins i tot, la seva carn per a usos comestibles, igual que la del corder. 

La pelleteria, tot un món de matisos i possibilitats

El llom de Visó (abric de visó), l'Astracan, i el Renard, són les pells més conegudes però a partir d'aquí hi ha tota una diversitat amb infinitat de propostes, com el Petigrís, el Rat Musqué, o el Weasel. El visó rasurat que es combina amb diversos tipus de dissenys, i que dóna matisos molt diferents. Models de visó i renard...amb color natural o tenyits de rosa, gris, blau marí; bufandes, bosses, gorres, etc. Altres propostes, com els tricotats, o peces reversibles molt funcionals per a cada ocasió, amb una cara més d'esport, i una altra, més de vestir, amb pèl llarg. 

A part de la funcionalitat, cal destacar l'interès per encasellar la pell com a element exclusiu o elitista. Segons la Dolors, en l'actualitat, es fan dissenys que fugen d'aquesta exclusivitat, amb la qual cosa, arriben amb molta acceptació al públic més jove, "quan penses en el visó, et ve al cap la senyora que va a Missa del Gall, amb el seu abric...i això, ha evolucionat moltíssim". Peces que s'adapten a cada moment i que fins i tot, es caracteritzen per la seva comoditat i lleugeresa, amb preus que oscil·len dels 300 al 6.000 € amb una varietat de gammes, dissenys, colors i preus infinits. La recerca i la innovació són conceptes inherents en aquesta evolució i oferta, així com la sostenibilitat. 

Recuperar una peça ja desfasada, per fer-la més portadora, adaptant-la a dissenys actuals, aplicant les transformacions que es desitgin, o escurçar-la, són altres dels avantatges que defensen els nostres protagonistes d'aquest reportatge, uns amants de la seva activitat que han fet possible que Pelleteria Ribalta continuï abanderant un gran prestigi en el sector.

comentaris