La targarina Mireia Fontanet, al Premi Aspàsia per la seva defensa de l'equitat de gènere

Mireia Fontanet Viladot Premis Aspàsia 2019 - Observatori del Tercer Sector
photo_camera Mireia Fontanet Viladot en la seva intervenció als Premis Aspàsia 2019 - Observatori del Tercer Sector

Mireia Fontanet Viladot, Coordinadora de polítiques d'igualtat, joventut, sanitat, immigració i gent gran a l'Ajuntament de Tàrrega, ha rebut una menció especial dels Premis Aspàsia, en defensa de l'equitat de gènere, que van celebar-se aquest dijous a la Sala Vallespir de l'Espai de Dones Francesca Bonnemaison, a Barcelona. Un reconeixement a la trajectòria de la finalista per la seva tasca en pro de la igualtat i defensa en l'equitat de gènere des de la capital de l'Urgell. Amb la menció especial, el Jurat del del Premi Aspàsia ha volgut reconèixer el seu treball d’apoderament de les dones en el món rural a través de la política local, on ha impulsat projectes d’igualtat efectiva entre dones i homes, i del col·lectiu LGTBIQ. Han destacat, a més, el treball que Mireia Fontanet ha fet des de la interseccionalitat de les desigualtats, considerant també la migració com un element multiplicador d’aquestes.

Aquest Premi, consolidat després de cinc edicions, no té caràcter econòmic i vol ser un reconeixement a la trajectòria vital i professional de totes aquelles persones que han afavorit l’equitat de gènere amb les seves iniciatives i accions amb impacte social

La periodista Isabel Muntané ha estat guardonada amb el Premi Aspàsia 2019 per la seva trajectòria destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte la dona i el seu rol. Amb iniciatives com ‘On són les dones’, ha posat l’accent en la invisibilitat i la falta de veu de les dones en els espais públics i ha interpel·lat tant els mitjans com la societat en el seu conjunt.

Isabel Muntané Premis Aspàsia 2019 - Observatori del Tercer Sector

També ha engegat l'Almena Cooperativa, que vol motivar el canvi de paradigma cap a nous models de gènere, a través de la qual han nascut projectes com la Xarxa Associativa de Comunicació Feminista, que té per objectiu incrementar la influència social i política dels col·lectius i entitats feministes. En el món acadèmic, Muntané ha impulsat i co-dirigit el Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, pioner a tot l'Estat.

Isabel Muntané hauria sortit de la seva 'zona de comfort' per fer un periodisme vinculat a l'activisme social

Reconeixement honorífic a Neus Català
En aquesta VII edició, el Jurat ha decidit fer un reconeixement honorífic a l’activista feminista i antifeixista, recentment desapareguda, Neus Català, última supervivent d’un camp de concentració nazi, qui va lluitar al llarg de la seva vida contra la repressió antifeixista i pels drets de les dones.

Premis Aspàsia 2019 - Observatori del Tercer Sector

El Premi Aspàsia
El Premi Aspàsia, que porta el nom de la que va ser considerada una de les dones més intel·ligents i influents a l’antiga Grècia durant l’anomenat segle de Pèricles, és convocat per l’Observatori del Tercer Sector i la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS).

Durant l’acte d’entrega del Premi d'aquesta edició, conduït per la també periodista Rita Marzoa, s’ha fet una taula de diàleg entre la premiada d’enguany i la periodista Ariadna Oltra

El guardó és un reconeixement al compromís i treball des de la praxi, la reflexió i la recerca per afavorir l’apoderament de les dones, i a aquelles persones que han contribuït a una major equitat de gènere mitjançant accions amb impacte social.

Isabel Muntané Premis Aspàsia 2019 - Observatori del Tercer Sector

El jurat del Premi Aspàsia està format per persones vinculades al sector social que són nomenades cada any conjuntament per les organitzacions convocants. Enguany s’ha comptat amb dues persones representants de l’Observatori del Tercer Sector; dues persones representants de DDiPAS; la guardonada en l’anterior edició del premi, Sílvia Aldavert; la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina; i Xavi Campos, membre del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

 Anteriors guanyadores del Premi Aspàsia han estat: Sílvia Aldavert (2018), Imma Sau (2017), Marina Subirats (2016), Fatima Ahmed (2015), Sara Berbel (2014) i Concepció Requena (2013)

Comentaris