La UdL identifica les variants genètiques que fan els porcs més resilients a les malalties respiratòries

La investigació obre la porta a augmentar la població d'aquests animals i millorar la rendibilitat de les granges
La investigadora Romi Pena. Foto: ACN
photo_camera La investigadora Romi Pena. Foto: ACN

Investigadors de l'Escola Tècnica superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV) de la Universitat de Lleida (UdL) han identificat les variants genètiques que fan els porcs resilients a malalties respiratòries víriques i bacterianes.

La descoberta obre la porta a incrementar el percentatge d'aquests porcs més resistents dins les explotacions per reduir la incidència de les malalties i aconseguir un estalvi de fins al 50% en la despesa dels ramaders. La recerca ha comparat la genètica de mil porcs de 10 granges afectades per brots del complex respiratori porcí (PRDC) amb l'ADN d'altres amb bon estat de salut. Segons els investigadors, es tracta d'una estratègia amb resultats "sòlids" a partir de l'any i mig.

El complex respiratori porcí (PRDC) és una síndrome multifactorial respiratòria relacionada amb la infecció de diferents patògens, tant vírics com bacterians, que redueix el rendiment del porc i augmenta la seva mortalitat, així com els costos de la medicació. Sota el nom de Resilmarkers, el projecte nacional ha identificat les variants genètiques que tenen un efecte protector davant aquest tipus de malalties.

Liderada pels investigadors Lorenzo Fraile i Romi Pena i amb la participació de dos tècnics de laboratori, la recerca conclou que seleccionar els animals més resistents a les malalties perquè es reprodueixin augmentaria el rendiment de les explotacions ramaderes.

Malgrat que l'impacte de les afeccions respiratòries és "variable", les malalties generen una despesa de 5 euros per porc, segons Fraile. "Amb l'estratègia de selecció es produeix un estalvi de 2 euros i mig", ha concretat l'investigador, qui també ha explicat que es tracta d'un "gran impacte econòmic".

Comentaris