Unió de Pagesos alerta de la necessitat d'un acord entre viticultors i cellers

El sindicat proposa un acord que estableixi relacions comercials i condicions justes i sostenibles per superar la crisi de la Covid-19 i assegurar l’activitat agrària

vinya2
photo_camera Unió de Pagesos alerta que l’aposta per la producció ecològica no s'està veient compensada degudament.

Unió de Pagesos considera que els cellers compradors de raïm i vi i els viticultors només podran superar l’actual crisi del sector provocada per la pandèmia amb un acord que estableixi relacions comercials a mitjà i llarg termini, plurianuals, i amb condicions justes, estables i sostenibles en el temps. El sindicat remarca que els viticultors necessiten conrear les vinyes i produir raïm i vi amb preus que els permetin continuar l’activitat, conèixer aquests preus i garantir als cellers la qualitat necessària.

Unió de Pagesos confia que els propers mesos es concretin mesures de relaxació de les actuals restriccions per la Covid-19, i que es pugui anar recuperant el consum de vi al canal Horeca, destinatari d’un gran volum de vi produït pels cellers a Catalunya. A més, el comportament de les exportacions, segons les darreres dades d’Infovi, del Ministeri d’Agricultura, és favorable tant en volum com en valor. Per a Unió de Pagesos, cal que el Ministeri i si cal, el Departament d’Agricultura, aportin el pressupost necessari i articulin mesures extraordinàries per reduir l’excés d’existències a mans dels cellers i el potencial de raïm.

El sindicat demana al Ministeri que aprovi de nou la verema en verd (llençar el raïm abans que estigui madur per reduir excedents davant l'excés d'estoc i la davallada de preus del raïm) amb imports i pressupost suficient per cobrir les peticions

No obstant això, per a Unió de Pagesos la planificació del futur del sector passa per un gran acord de país entre les empreses compradores i els viticultors, que es concretin en contractes plurianuals amb preus justos i coneguts, i el pagament del raïm a 30 dies des del lliurament, com obliga l’actual llei de morositat, sense excepcions.

Unió de Pagesos alerta del fet que l’aposta que estan duent a terme cada vegada més viticultors per la producció ecològica a Catalunya no es veu compensada, en la majoria dels casos, pel preu que paguen els cellers que comercialitzen vi i escumosos ecològics. Si l’aposta de determinades denominacions d’origen és ferma en valorar el seu producte potenciant la producció ecològica, diuen, és imprescindible que els cellers el compensin adequadament.

El sindicat afirma que ha treballat intensament els darrers mesos per aconseguir que la normativa de l’Estat espanyol en matèria d’abusos i competència deslleial a la cadena alimentària sigui una oportunitat per acotar la posició de domini dels operadors i per prohibir la revenda a pèrdues per assolir, en última instància, uns preus justos per la pagesia.

Aquestes propostes es debatran aquest dimecres 17 de març a les 19.30 en la xerrada en línia Balanç i perspectives del sector vitivinícola a les diferents zones de Catalunya, en un acte en el qual intervindran Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles; Joan Santó, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi; Marc Paladella, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a les Terres de l’Ebre; Josep R. Sedó, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi al Camp de Tarragona; Josep Marrugat, membre de la sectorial nacional de la Vinya i el Vi a l’Àrea Metropolitana, i Josep Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos.

Comentaris