04.07.2022 |
Territoris.cat

Unió de Pagesos alerta de danys en oliveres i de dificultats per accedir a les finques

granja Juneda
La granja de Juneda esfondrada a causa del temporal de neu - Foto: cedida per Unió de Pagesos
Unió de Pagesos alerta de danys en oliveres i de dificultats per accedir a les finques

Unió de Pagesos demana a les administracions mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal de neu que ha afectat el cap de setmana passat a Catalunya. El sindicat també demana "celeritat" a l’hora de dur a terme les valoracions dels danys per tal de poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l’IRPF per danys meteorològics.

Unió de Pagesos alerta, en una primera valoració dels danys ocasionats pel temporal de neu, que les oliveres han resultat molt afectades, amb esquinçades i branques trencades, sobretot a les comarques de les Terres de l’Ebre (Terra Alta, Ribera d’Ebre), del Camp de Tarragona (Priorat) i de la Plana de Lleida (Sud del Segrià, sobretot a Llardecans, Maials, Torrebesses i Sarroca; Garrigues i Urgell).

El sindicat recorda que encara no és possible tenir una valoració més acurada perquè la pagesia no pot accedir a les finques a causa de les gelades i de l’acumulació de neu, molt humida i amb molt de pes

En aquestes comarques és on hi ha hagut més danys per esquinçada i trencada de branques. Per al sindicat, si en els pròxims dies persisteixen les gelades, els danys poden ser molts més elevats per a les oliveres. A més, les oliveres intensives de la Terra Alta també han patit dany importants ja que la força de la neu ha partit la guia principal de molts arbres

olivera trencada a boveraUna olivera trencada a Bovera, a les Garrigues - Foto: cedida per Unió de Pagesos

D’altra banda, els danys de la tempesta han tornat a afectar de manera molt important el Delta de l’Ebre. Gairebé un any després del temporal Glòria, la barra del Trabucador, istme que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya, ha quedat trencada novament, fet que torna a posar de manifest l’estat de debilitat en què es troba aquesta zona, tot i que el temporal d’aquest cap de setmana no ha estat ni de bon tros tan intens com el Glòria de fa un any. El sindicat adverteix que ha desaparegut sota l’aigua part de la platja de la Marquesa, lloc on fa dues setmanes es va fer la concentració amb més de 160 tractors organitzada per Unió de Pagesos, i alerta del perill i la urgència de protegir-lo.

Pel que fa a infraestructures, a Juneda s’han esfondrat dues naus d’una granja d’aviram pel pes de la neu, amb danys en animals i infraestructures, i les instal·lacions han quedat força malmeses.
 
A les Terres de l’Ebre, molts ramaders també tenen problemes per accedir als corrals d’oví i cabrum i boví de carn, de ramaderia extensiva, a causa de la gran acumulació de neu, entre altres a Rasquera i Bot. 
 
Pel que fa al Camp de Tarragona, a la zona alta del Baix Camp, sobretot Cornudella de Montsant, també està afectada per oliveres que ha trencat la neu. A Vandellòs el temporal també ha trencat branques d’avellaners tot i que la pagesia, que en la majoria dels pobles d’aquesta zona és la que neteja la neu, no pot accedir a les explotacions.
 
Altres cultius d’horta, com les faveres, també han estat afectats de manera puntual per les baixes temperatures, tot i que encara no és possible fer una valoració dels danys.
 
Fotos: d'esquerra a dreta i de dalt a baix: granja d'aus de Juneda, olivera trencada a Bovera, totes dues a les Garrigues; oliveres trencades a la Serra d'Almos, Tivissa (Ribera d'Ebre) i olivera intensiva amb la guia principal trencada, a la Terra Alta.

Unió de Pagesos alerta de danys en oliveres i de dificultats per accedir a les finques
comentaris