Unió de Pagesos exigeix una reorientació en l'aplicació de la nova PAC

El sindicat participarà el 15 de setembre en la concentració davant del Ministeri convocada per Unió d'Unions
Jordi Armengol, Joan Caball i Josep Sellart, a la roda de premsa, avui a Lleida (2)
photo_camera Jordi Armengol, Joan Caball i Josep Sellart, a la roda de premsa d'aquest divendres a Lleida - Foto: cedida per Unió de Pagesos

Unió de Pagesos exigeix a la consellera i al ministre d'Agricultura reorientar la proposta estatal per a la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 per afavorir la pagesia professional. El sindicat reclama modificar la definició d'agricultor actiu (condició per ser beneficiari dels ajuts directes de la PAC) plantejada pel Ministeri. Aquesta, considera agricultor actiu qui obtingui al menys un 25% dels ingressos totals d'activitats agràries però aquesta condició no afectaria aquells que rebin fins a 5.000 euros, franquícia que UP vol rebaixar a 1.250 euros. El sindicat també reclama més fons per a qüestions mediambientals.

Unió de Pagesos participarà el 15 de setembre a Madrid en la concentració davant del Ministeri convocada per Unió d'Unions

Unió de Pagesos reclama a les comunitats autònomes, i en concret a la consellera Teresa Jordà, i al ministre Luis Planas, que corregeixin la definició d'agricultor actiu de la proposta d'acord per a l'elaboració del Pla estratègic de la PAC de l'estat espanyol, presentada al juliol pel Ministeri. Per tal d'exigir la modificació de la proposta, que es debatrà al setembre en la pròxima conferència sectorial d'Agricultura, Unió d'Unions d'Agricultures i Ramaders ha convocat el 15 de setembre una concentració davant del Ministeri en la qual també participarà Unió de Pagesos. A la vegada, el sindicat, reclama al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que defensi davant del Ministeri els acords sobre la nova PAC assolits en el marc de la Taula Agrària.

Unió de Pagesos considera "imprescindible i irrenunciable" un ús de la subsidiarietat a fons a l'Estat en favor del suport a una renda viable i la resiliència de la pagesia professional, que la futura normativa de la PAC preveurà després de l'acord entre el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea d'Agricultura en la reforma de la PAC per al període 2023-2027.

El sindicat considera la proposta del ministre Planas "del tot erràtica en aquest aspecte". En aquest sentit, assenyala que, a la reducció d'un 1,46% del límit màxim d'ajuts directes (LMAD) del 2023 respecte els del 2020, cal sumar-hi la no devolució de la dotació de la reserva de crisi en cas de no usar-se (fins ara, el 2015 i el 2020 s'ha retornat cada any) i la dotació d'un 25% del LMAD a ecoesquemes (mesures a favor de la lluita contra el canvi climàtic, el medi ambient o el benestar animal), que comportaran a la majoria de la pagesia una reducció, d'entrada, del 31 % dels fons destinats a sostenir la seva renda.

La proposta del Ministeri d'Agricultura proposa una definició d'agricultor actiu (condició per ser beneficiari dels ajuts directes de la PAC) basada en el fet que s'obtinguin almenys un 25% dels ingressos totals d'activitats agràries. Tot i això, proposa establir una franquícia exempta del seu compliment de 5.000 euros, la màxima que preveurà la nova normativa de la PAC.

Segons dades de la Comissió Europea, l'any 2019 els perceptors d'ajuts directes de la PAC a l'Estat van ser 663.154, dels quals 457.435 van rebre 5.000 euros o menys en ajuts directes. Per això, Unió de Pagesos reclama reduir aquesta franquícia fins a als 1.250 euros amb l'objectiu que els beneficiaris dels ajuts acabin sent realment els professionals agraris, segons ha expressat el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball. Així mateix, ha assenyalat que en alguns territoris de l'Estat com ara el País Valencià, el 95% dels beneficiaris dels ajuts de la PAC estarien exempts en no arribar als 5.000 euros, a Jaén serien el 70% i a Catalunya a l'entorn del 60% dels beneficiaris.

D'altra banda, Caball ha demanat destinar més fons perquè els pagesos puguin complir les exigències mediambientals. Així, ha recordat que la nova PAC incrementarà un 53,71% els fons dels ajuts directes que s'ha de justificar mediambientalment (bàsicament costos addicionals o lucres cessants), i passarà de 1.468 milions d'euros el 2020 a 2.256,6 milions d'euros, el 2023. A la vegada, en el desenvolupament rural finançat per la Unió Europea també s'haurà de destinar almenys un 40% d'aquests fons europeus a mesures mediambientals, mentre que en el període precedent només s'havia de destinar almenys un 30% d'aquests fons. Pel que fa als ajuts directes a la renda (associats o dissociats de la producció), disminueixen un 25% i passen de 3.486,4 milions d'euros el 2020 als 2.615,4 milions, el 2023.

Unió de Pagesos adverteix que si no es rectifica l'ús que el ministre Planas proposa donar als ajuts directes associats a la producció, per establir-hi una part d'ajut associat adreçat a pal·liar les "severes retallades addicionals" de la nova convergència negativa de les explotacions a mans de la pagesia professional, les noves retallades poden assolir entre un 16,66% i més d'un 250% del valor que sobrepassin de la mitjana de l'agroregió on disposaran dels nous drets d'ajut. Això comportarà, juntament amb les retallades d'entrada ja descrites, reduccions entre un 20% i 80% respecte als ajuts a la renda percebuts a la darrera campanya liquidada del 2020, segons UP.

Per tot això, el sindicat reitera el risc que suposa la proposta de la nova PAC del Ministeri, ja que "abocarà a l'abandonament d'explotacions en mans de la pagesia professional", especialment en sectors com ara el boví de llet i de carn, l'oví i cabrum, l'arròs, l'avellana i els conreus herbacis. I, en conseqüència, "continuarà la distorsió en el mercat de la terra i es mantindran bona part dels esculls en l'imprescindible relleu generacional al camp", adverteix el sindicat.

comentaris