Unió de Pagesos fa una crida a no començar una "guerra per l'aigua" entre territoris

L'organització, que aposta per la solidaritat entre sectors i territoris, alerta de la falta de farratge per a la ramaderia de muntanya pel tancament dels canals

Nou projecte de ramaderia extensiva 'Vaquers del Corb'
photo_camera La ramaderia de muntanya està amenaçada perquè al no ploure no hi ha pastures i tampoc no podran comprar farratge a l'Urgell - Foto: Imatge d'arxiu de vaques pasturant alhora que prevenen incendis (Vaquers del Corb)

Unió de Pagesos (UP) ha fet una crida a no començar una "guerra per l'aigua" entre territoris afectats per la sequera. El responsable de sectors ramaders, Jordi Armengol, ha dit que la ramaderia de muntanya està amenaçada perquè al no ploure no hi ha pastures i tampoc podran comprar farratge a l'Urgell, perquè s'han tancat els canals del Segre.

L'organització agrària insta el Departament d'Acció Climàtica a posar-se a disposició del sector farratger o que se'ls indiqui on comprar-ne sense haver d'afrontar preus a l'alça que poden arribar a suposar un sobrecost de 60 euros per a l'engreix d'un vedell

El sector ja té coll avall que es perdrà un any de producció i demana mesures per evitar una situació "catastròfica".

UP aposta per la solidaritat entre sectors i territoris en la gestió de l'aigua a Catalunya, en el marc de la greu sequera que viu el país, per tal que l'agricultura i la ramaderia de les comarques de muntanya no surtin més perjudicades que d'altres.

Una menjadora plena de palla i farratge per alimentar les vaques

Data de publicació: diumenge 25 de setembre del 2022, 12:49

Localització: Sant Joan de les Abadesses

Autor: Ariadna Reche
Una menjadora plena de palla i farratge per alimentar les vaques - Foto: Ariadna Reche

En els darrers dies algunes veus apunten que, pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues, no s'hauria de regar aigües amunt dels embassaments d'Oliana i Rialb per recuperar així les reserves. En aquest sentit, el responsable de comarques de muntanya del sindicat, Josep Guitart, ha recordat que en aquesta part del país no es disposa d'embassaments per regar, i la sequera és ara molt important, ja que no hi ha pastures per al bestiar i els conreus pateixen les mateixes conseqüències que a altres comarques.

A muntanya, l'aigua que fa servir la pagesia per regar, bàsicament a l'Alt Urgell i la Cerdanya, no es perd i torna en gran part al riu

El sindicat ha volgut rebatre arguments com els de l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). Segons UP, el Pla de regadius 2008-2020 només inclou 4.800 hectàrees de reg aigües amunt dels pantans de Rialb i Oliana.

Jordi Armengol ha insistit que el sector es troba davant un "repte" que no havia vist mai, ja que els anys de sequera "es tirava del rebost" de l'Urgell i de tota la conca de l'Ebre per disposar de farratge per al bestiar, però enguany no n'hi haurà perquè no es pot regar. A això s'hi suma el problema que el preu de l'alfals s'ha multiplicat diverses vegades perquè s'ha de portar de fora, i per això reclamen al Departament d'Acció Climàtica que en busqui o els faciliti llocs per trobar-ne.

En paral·lel, el sindicat també exigeix al govern espanyol mesures urgents econòmiques com ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions dels ajuts directes i dels de desenvolupament rural de la Política Agrària Comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l'aigua, i IBI de rústica, entre d'altres), socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector) i obres d'emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de conreus llenyosos.

comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement