Unió de Pagesos i les DOP demanen una Taula d’urgència pels danys del Filomena

La voluntat de les dues parts és convocar la Taula Sectorial de l’Oli el més aviat possible per revertir les afectacions dels últims temporals

Camp d'oliveres amb arbres amb rames trencades pel pes de la neu, a Vinaixa @ACN
photo_camera Camp d'oliveres amb arbres amb rames trencades pel pes de la neu, a Vinaixa @ACN

Unió de Pagesos i representants de les DOP Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià es van reunir el passat 22 de gener per fer front comú davant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en les reclamacions pels danys causats pel temporal Filomena en el sector de l’olivera. Aquesta fou la segona trobada entre sindicat i denominacions d’origen, després d’una primera celebrada el 15 de gener.

La reunió es va fer després de deixar passar uns dies prudencials des de la tempesta, per tal que els productors poguessin accedir a les finques, comprovar el volum real dels danys i descartar la possibilitat de gelades que poguessin incrementar el greuge. Arran de la trobada, les dues parts van acordar fer arribar una carta conjunta al Departament d’Agricultura sol·licitant amb caràcter d’urgència la convocatòria de Taula Sectorial de l’Oli amb els danys del Filomena com a punt únic a l’ordre del dia.

El sindicat alerta que, en algunes de les explotacions, aquests danys han afectat grans oliveres que alguns casos no podran recuperar.

La situació provocada pel temporal Filomena es va veure afectada, en algunes zones, per altres adversitats meteorològiques. Aquest és el cas, per exemple, d’alguns municipis de la plana de Lleida que el dia 22 de gener es van veure afectats pel temporal Hortense, amb una violenta tempesta de pedra, pluja i fortes ratxes de vent, un fenomen meteorològic conegut com torbonada.

Comentaris