Unió de Pagesos reivindica l’orgull de ser pagès amb una exposició trencadora que s’ha instal·lat a l'IEI

‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ es podrà veure fins al 28 d’abril i consta de cinc eixos temàtics que es presenten en format horitzontal i amb els seus elements coberts de terra de camp
Talarn_Exposició Unió de Pagesos_1
photo_camera El president de la Diputació, Joan Talarn, en un moment de la inauguració de ‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ - Foto: Diputació de Lleida

‘Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ és el títol de l’exposició amb la qual el sindicat agrari commemora el 50è aniversari de la seva fundació, una proposta trencadora que s’ha inaugurat aquest divendres a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on es podrà veure fins al 28 d’abril.

La inauguració ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Joan Talarn, del coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, i de dos dels membres de la Comissió Executiva Territorial de la Plana de Lleida, Jordi Jové i Carolina Aixut. També hi han assistit, entre d’altres, els diputats Estefania Rufach i Marc Solanes; Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat a Lleida; José Crespín, subdelegat del Govern d’Espanya a Lleida; regidors de la Paeria; i diputats del Parlament de Catalunya. L’acte ha inclòs una visita a l’exposició i ha acabat amb un aperitiu.

Talarn_Exposició Unió de Pagesos_3
Representants institucionals i altres autoritats presents a la inauguració de Visca la terra! 50 anys d’Unió de Pagesos’ - Foto: Diputació de Lleida


En la seva intervenció, Joan Talarn ha explicat que el sindicalisme agrari ha estat “un component determinant del nostre desenvolupament socioeconòmic històric, especialment en l’àmbit rural i local”, i que l’exposició, “més que explicar mig segle de vida d’una entitat, ens fa contemplar mig segle d’evolució del sector primari del país, mig segle de les lluites compartides de la gent que ens ha construït el país des de les seves arrels més profundes”.

Talarn ha volgut posar en valor “la importància social de la feina que desplega la Unió de Pagesos”, una entitat “compromesa amb el país i amb el seu futur, que passa per les generacions més joves”. Un compromís que la Diputació de Lleida té “amb la pagesia, el cooperativisme i el país


Estrenada el passat 8 de febrer al Palau Robert de Barcelona, on es va poder veure fins al 31 de març, l’exposició és un repàs al debat sobre el camp que el sindicat agrari ha plantejat al llarg de la seva trajectòria: democratització de la representativitat dels professionals agraris, preus justos al camp i a la ciutat, preservació de la terra per als usos agraris, reivindicació de la pagesia com el model per a una producció agrària en equilibri al territori i com actor per la vertebració social a comarques.

De fet, la mostra fa una proposta trencadora al visitant: enlloc de penells expositius verticals, l’exposició és horitzontal sobre taules cobertes de terra de camp, que caldrà escampar per descobrir els cinc blocs temàtics sobre el debat del camp i la reivindicació d’Unió de Pagesos. Es tracta, doncs, d’una proposta expositiva trencadora, que busca la implicació del visitant, per simbolitzar la necessitat d’un compromís de la ciutadania amb la pagesia.

Cal recordar que Unió de Pagesos es va fundar en la clandestinitat el 3 de novembre de 1974 a la Casa de Colònies de Penyafort, a Pontons (Alt Penedès). Ben aviat, el sindicat va crear un teixit social antifranquista arreu de les comarques catalanes molt determinant durant la represa democràtica. Des d’aleshores, Unió de Pagesos ha estat compromès amb les llibertats, la cultura i el país, i ha estat el sindicat que ha obtingut la representació majoritària de la pagesia des del 1994.

Comentaris