Vilanova de Bellpuig ret homenatge a 56 veïns víctimes del franquisme amb la instal·lació d'una placa al cementiri

La placa instal·lada per l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig indica el nom de les 56 víctimes locals assassinades pel franquisme 
La placa amb el nom dels 56 veïns de Vilanova de Bellpuig que van morir a la Guerra Civil ©Oriol Bosch
photo_camera La placa amb el nom dels 56 veïns de Vilanova de Bellpuig que van morir a la Guerra Civil ©Oriol Bosch

Vilanova de Bellpuig va celebrar un acte d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil al cementiri en el marc del Dia de Tots Sants. L'ajuntament va instal·lar una placa que registra 56 veïns del municipi que van morir durant aquest període bèl·lic per tal de cuidar la memòria històrica.

Es tracta del primer acte que ret homenatge a les víctimes d'ambdós bàndols del conflicte de la Guerra Civil. La recerca va ser motivada per la mateixa inquietud dels vilatans a l'hora de voler recuperar la memòria històrica, ja que veien que s'estava perdent. Així doncs, el consistori va posar en marxa la creació d'un inventari que registrés totes les víctimes d'aquest període bèl·lic.

Per començar la recerca, l'ajuntament es va posar en contacte amb el Memorial Democràtic i mitjançant aquesta institució i les converses amb familiars van aconseguir corregir la informació inicial de la qual es partia, que registrava 36 veïns morts durant el conflicte i que ara n'acull 56

L'alcaldessa de la vila, Dolors Pascual va explicar que "l'emoció de dolor és ben viva i que el mateix sentiment motiva a no parlar-ne i a deixar la memòria en el silenci". D'altra banda, l'especialista en dol Remei Capitan i encarregada de conduir l'acte de record, va esmentar que el seu objectiu raïa a transportar el record d'aquestes víctimes i que les famílies afectades puguin sanar la seva ferida, encara oberta.

L'acte va comptar amb l'acompanyament musical de Trio Elisi, format per la veu i la flauta travessera de l'artista local, Míriam Cortada, un violí i un violoncel.

Exposició fotogràfica dels veïns morts a la Guerra Civil al cementiri de Vilanova de Bellpuig ©Oriol Bosch
Exposició fotogràfica dels veïns morts a la Guerra Civil al cementiri de Vilanova de Bellpuig ©Oriol Bosch

Comentaris
Més a Societat