La Viquipèdia en català fa història i se situa entre les 10 millors llengües del món

Des de fa una dècada, Viquipèdia en català és la primera llengua del món en els 1.000 articles més importants i s'ha convertit en la desena pel que fa als 10.000 articles essencials

Logotip de la Viquipèdia en tres dimensions sobre el Mapa Ballester. Fotografia: Viquipèdia.
photo_camera Logotip de la Viquipèdia en tres dimensions sobre el Mapa Ballester. Fotografia: Viquipèdia.

La Viquipèdia en català ha assolit recentment una nova fita històrica quant a la seva qualitat lingüística. En la darrera actualització d'aquesta enciclopèdia lliure, que es duu a terme de manera mensual per a les 310 llengües del món disponibles, el català ha superat idiomes de pes com l'àrab, el portuguès, el coreà o l'hebreu.

S'ha situat amb 75.83 punts dels 100 que atorga aquest rànquing, amb paràmetres com la presència d'aquests articles o la seva extensió de caràcters

Així, la Viquipèdia ha accedit per primer cop a la desena posició del llistat dels 10.000 articles, una selecció de les entrades que es consideren més importants i necessàries en qualsevol de les edicions idiomàtiques d'aquest projecte digital i multilingüe nascut l'any 2001.

De fet, la comunitat de voluntaris catalanoparlants s'ha quedat a només mig punt de l'italià (76.35) i ara aspira, en els propers mesos i seguint l'actual tendència de creixement intermensual (molt superior als idiomes que tenen per davant), a apropar-se a les tres llengües que encapçalen la llista: l'anglès (96.86 punts), el serbi (91.03) i el castellà (87.57).

Alguns dels articles que formen part d'aquesta llista de 10.000 entrades, exigent per la seva diversitat de context i àmbits de coneixement, són 'Antoni Gaudí', 'Andorra', 'Barcelona', 'València' o 'Regne d'Aragó'.

Sigui com sigui, la comunitat d'editors de la versió en català de Wikipedia ja gaudeix d'un bon prestigi històric atès que ha liderat durant els darrers 10 anys, de manera pràcticament ininterrompuda i frec a frec amb el serbi i el rus, la llista dels 1.000 articles essencials. Aquest altre rànquing, quantitativament més reduït, però que inclou els articles més cabdals i sovint més llegits en cada llengua, ha contribuït a establir un reconeixement sòlid al llarg dels anys per a la Viquipèdia en català com a llengua minoritzada però de gran vitalitat, qualitat i compromís digital.

Aquesta trajectòria de mèrits ve de lluny. L'article 'Àbac' fou el primer de la història de la Viquipèdia en llengua no anglesa, el català fou la primera llengua a tenir catalogats tots els mamífers amb article propi i, en el 20è aniversari del projecte, l'any passat The Economist destacà en un reportatge que la comunitat en català està consolidada com la cinquena més activa del món pel que fa a viquipedistes per milió de parlants.

Comentaris