El #35 de l'URTX: repensar el futur de Ponent des de l'humanisme i la cultura

El nou volum de la revista d'humanitats de l'Urgell, publicació referent en el camp de les humanitats i la cultura al país, es presentarà el 5 de maig a les 7 de la tarda a la nau 18 de Cal Trepat de Tàrrega

Pag-64
photo_camera Imatge extreta del dossier "Repensant Ponent. Perspectives per al segle XXI: Cutlura", obra d'Olga Olivera-Taberi, “Sabons negres” (sabó de no rentar, versió confinament, presentat a “Errant”, estiu 2020)

La història de la comarca de l'Urgell i de la Plana de Lleida és extensa i continua escrivint-se activament dia a dia gràcies a la mà d'investigadors i apassionats de la història que, cada any, reuneixen les seves últimes aportacions en un recull únic.

Es tracta de l'URTX. Revista d'Humanitats de l'Urgell, un projecte de miscel·lània que actualment es publica de manera anual i que aixopluga i comparteix les darreres novetats en el camp de la investigació del territori lleidatà.

Un instrument que projecta al públic la feina diària dels investigadors i  equipaments culturals que treballen per la conservació, estudi i difusió del patrimoni històric ponentí.


El nou número: #35

La nova publicació d'URTX fa un gran salt endavant en direcció al futur. De forma conscient i decidida, aquest número, davant el moment particular que estem vivint i els canvis provocats per la pandèmia de la Covid-19, aprofita aquest parèntesi per proposar unes reflexions i plantejar com desitgem que sigui el demà, i com es pot repensar tot, també (i sobretot) des de Ponent i des del món de la cultura i les humanitats. Des de la publicació, es declaren “partidaris de la cooperació enfront de la competitivitat despietada”, així com també afirmen apostar “per la transversalitat i la interdisciplinarietat en comptes de l’individualisme elitista i narcisista”, en paraules del director dels Museu de Tàrrega Urgell i del Museu Trepat, Jaume Espinagosa Marsà. 

URTX 35 2021 PORTADA

Amb tots els reptes de futur que se'ns presenten, aquesta edició de l'URTX també es presenta talment com un repte. Així, s'ha encarregat a diferents personalitats del món de la humanística que surtin del seu àmbit de treball i de recerca i, amb coneixement de causa, apostin per unes alternatives i ens descriguin alguns escenaris de present i de futur per al món cultural de les nostres comarques.

La presentació del 35è volum de l'URTX tindrà lloc el 5 de maig a les 7 de la tarda a la nau 18 de Cal Trepat de Tàrrega, i anirà a càrrec de Clara Arbués Garcia, delegada episcopal del Patrimoni Històric i Artístic del Bisbat d'Urgell i directora tècnica en funcions del Museu Diocesà d'Urgell

En aquesta línia, n'ha sorgit un extens dossier que ha comptat amb la participació d'una vinenta d'autors, “Repensant Ponent. Perspectives per al segle XXI: Cultura”, centrat en la història i el present de Ponent per tractar de perfilar el seu futur des d'una visió humanista i cultural. El gruix del 35è número el completen un total de sis articles que tracten temes molt diversos: el Jaciment del Tossal Roig de Bellvís d'època ibèrica i romana de l'Ager Ilkerdensis (Montse Baigues Minguella, Marc Bouzas Sabater i Jaume Puigredon Boixadera); les fonts documentals i arqueològiques per al coneixement de la Cuirassa jueva de Lleida (Marta Morán Álvarez i Xavier Payá Mercè); la notícia sobre la cara de la Mare de Déu gòtica de l'antiga església romànica-gòtica de Tàrrega (Alberto Velasco González); les escultures en fusta a l'Urgell i la Noguera a l'època del Barroc (Joan Yeguas Gassó); el mestre d'obres Peres Celles i la Casa de Misericòrdia de Lleida (Isidre Puig Sanchis); i els Targarins a Mathausen (Jaume Ramon Solé).
El volum clou amb el recull documental de Guimerà al Fons Ducal d'Híxar (1212-1980) (Miquel Àngel Farré Targa). 

Castell de Guimerà dominant la Vall del Corb Pag-261'Castell de Guimerà dominant la Vall del Corb', imatge extreta de l'article 'L'arxiu Ducal d'Híxar: una aproximació a la documentació senyorial de Guimerà (segles XIII-XX)'

URTX: trenta-dos anys plens d'històries

Quatre són els eixos vertebradors de la manera de fer (i de ser) d’URTX que s'han mantingut al llarg d'aquests trenta-dos anys de publicació del volum: la continuïtat, entesa com la voluntat de permanència a un lloc i d’enriquir-lo tot evidenciant el gran bagatge cultural que hi ha; la pluralitat socialla recerca rigorosa per conèixer el passat i el present, i projecte el futur; i, finalment, el territori, ja que la lupa investigadora s'apropa a les sis comarques de Ponent i al país.

URTX és un projecte de recerca i difusió científica més que consolidat, que porta a l'esquena trenta-dos anys d'història

Al llarg de la història de l’URTX, s’han publicat i difós 566 articles d’art i història, arquitectura, arqueologia, antropologia, biografies, llengua i literatura, arxivística, etc., aportacions signades per un total de 379 autores i autors diferents.

Tot un repte de gestió i organització que ha comptat amb el lideratge del Museu Trepat, el Museu Tàrrega Urgell, l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i el suport de diverses institucions, totes elles encapçalades per l'Ajuntament de Tàrrega.

Comentaris