Agramunt celebra la 30a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra del 12 al 14 d'octubre

Bernat Solé, en la presentació de la Fira d'Agramunt
photo_camera Pep Palau, Bernat Solé, Fàtima Puig i Jordi Vidal en la presentació de la Fira d'Agramunt

Agramunt ha aconseguit situar el torró en els cercles gastronòmics de qualitat, una circumstància que ha permès desestacionar un producte que sempre s'havia relacionat amb les festes Nadalenques, aquest ha estat un dels principals objectius de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, segons ha explicat aquest divendres l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé.

El certament agramuntí commemora del 12 al 14 d'octubre la seva trentena edició, en el marc de la qual també es commemorarà els deu anys de l'Aula del Gust, un projecte que ha aportat el besant de professionalitat investigació i desenvolupament del sector, a la fira, segons ha explicat el director de les ponències Pep Palau. Al llarg de la dècada de l'Aula s'han presentat més de 80 ponències impartides per 50 professionals de la cuina, pastisseria i rebosteria.

El Pavelló Dolç de la Fira del Torró d'Agramunt ple de visitantsL'organització de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra commemorarà aquests, dues dates amb la publicació del llibre De l'Aula a la Cuina. Redescobrint el torró i la xocolata a la pedra, un treball que ha coordinat la periodista, Meritxell Bernaus, en el que es recull receptes de 27 antics ponents que mostren les possibilitats gastronòmiques i culinàries del torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt. L'edició del llibre la dura a terme l'editorial lleidatana Pagès Editors.

La Fira, també treballa en la seva projecció, buscant complicitats amb altres certàmens com Fira Orígens d'Olot i la Fira de Formatges del Pirineu de la Seu D'Urgell, o la Fira de l'Oli de les Garrigues, amb la col·laboració del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L'objectiu del projecte és aconseguir una cistella de productes de qualitat amb DO, que es pugui presentar en qualsevol part del món, segons ha assegurat Bernat Solé.

Autoritats i els representants dels torronaires d'AgramuntA l'acte de presentació hi ha assistit el xef del restaurant L'Espurna de Lleida, Jordi Vidal, un dels professionals convidats a l'Aula del Gust d'enguany. Vidal ha destacat que els restauradors tenim la sort de poder comptar amb productes de qualitat com aquests a l'abast i ben a prop de casa, per això som els restauradors qui, des de les nostres cuines, tenim la feina i el deure de desestacionalitzar-lo mitjançant les nostres receptes.

La Fira comptarà amb 80 expositors, 125 parades multisectorials, i 11 food trucks, que ocuparan una superfície de 22.800 metres quadrats, en recintes coberts i carrers del municipi de l'Urgell.

Comentaris