09.12.2022 |
Territoris.cat

Un audiovisual commemorarà els 40 anys d'història de FiraTàrrega

Es tracta d'una peça realitzada per Calidos que es projectarà a la plaça Major de la ciutat les nits del 9 al 12 de setembre

Joan Brossa, Carles Santos, Hermann Bonnin i Sabrine Dufrenoy, a la plaça Major de Tàrrega el 1983.
Joan Brossa, Carles Santos, Hermann Bonnin i Sabrine Dufrenoy, a la plaça Major de Tàrrega el 1983.
Un audiovisual commemorarà els 40 anys d'història de FiraTàrrega

FiraTàrrega commemora enguany el 40è aniversari amb una peça audiovisual realitzada expressament per a l'ocasió.

'40 anys vivint la Fira', realitzada per Calidos, es projectarà a la plaça Major de Tàrrega tots els dies de la Fira a partir de les 21.00 hores

Es tracta d'un recorregut atemporal pels 40 anys d'història de FiraTàrrega, que trenca la lògica de la cronologia i fa un homenatge a la ciutadania, la "veritable protagonista de l'esdeveniment des dels seus orígens", segons els organitzadors del certamen.

La Fira va néixer el 1981 com una gran celebració comunitària i una benvinguda a la democràcia amb la recuperació del carrer com a espai per a la cultura i la convivència ciutadana.

FiraTàrrega s'ha convertit en un referent per a les arts de carrer i el mercat internacional d'arts escèniques més significatiu de la geografia peninsular. L'espai públic és el seu tret principal d'identitat, on les arts escèniques desenvolupen la imaginació i l'esperit crític i s'impliquen amb la ciutadania, amb la memòria, amb la diversitat, amb el territori, destaquen.

És des d'aquesta contribució a la construcció d'un imaginari compartit que el programa de mà del 2021 inclou un suplement dels 40 anys: 40 vegades Tàrrega. 8 pàgines que volen ser una mirada curiosa i asíncrona a 8 moments especials de la història de la Fira, comentats per persones que poden ajudar a llegir més enllà dels records i a veure-hi més enllà de les imatges amb signatures d'aquí i d’allà, targarines i d'altres contrades, professionals que han format part de l'equip de la Fira, agents socials i culturals de diverses procedències, ciutadans i ciutadanes, expliquen.

El dia 9 de setembre a les 19.30 hores, la plaça dels Comediants acollirà també un acte institucional per commemorar l'efemèride

'La Fira del Teatre Trifulques i Xim-Xim al Carrer' va ser el primer nom de l'esdeveniment i va néixer gràcies a la iniciativa de l'aleshores alcalde de Tàrrega, Eugeni Nadal, i fruit d'una confluència d'idees: convertir la Festa Major de la ciutat en una gran festa.

Per tirar endavant aquest projecte, Nadal va comptar amb la complicitat de Xavier Fàbregas, cap del Servei de Cinematografia i Teatre de la Generalitat i de Joan Font, director de Comediants.

La festa popular que va ser en els seus inicis la Fira de Teatre evoluciona i es professionalitza progressivament fins a esdevenir un fenomen sociocultural amb particularitats úniques.

Tàrrega és reconeguda arreu per la seva cita teatral i el model pioner de la Fira és adaptat i importat en diverses ciutats de l'Estat espanyol

Un audiovisual commemorarà els 40 anys d'història de FiraTàrrega
comentaris