Cal Trepat de Tàrrega absorbeix la creativitat que gira en l'Embarrat

Embarrat instal·lació de Francesc Martí Happiness
photo_camera Embarrat instal·lació de Francesc Martí Happiness

Recórrer les naus del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega en si sol ja és tota una experiència: tens la sensació que el temps s'ha aturat, en un moment en què l'activitat que hi tenia lloc era una mostra de progrés. És aquest element sensorial el que han aprofitat els impulsors de l'Embarrat, Festival de Creació Contemporània, que s'ha celebrat aquest cap de setmana en aquest equipament cultural.

L'alcaldessa de Tàrrega Rosa Maria Perelló, Cèlia del DiegoLes diferents naus de la factoria de Tàrrega, que conserva tots els elements de l'antiga indústria, es converteixen en sala d'exposició de creativitat contemporània i espai d'activitats musicals, gastronòmiques i de pensament que impulsa l'àrea de Cultura i el Museu Trepat de la capital de l'Urgell.

Embarrat Ben Roberts i Eclectik TronikUn festival que ha celebrat la sisena edició, amb un programa que ha tingut com a eix central l'exposició col·lectiva La Gran Màquina, en la que es presentaven una vintena d'instal·lacions que tenien la voluntat de provocar en el públic una reflexió sobre el concepte del progrés. Les obres van ser seleccionades pel director del certament Jesús Vilamajor, i la comissària convidada Cèlia del Diego, directora del Centre d'Art La Panera de Lleida.

Premis Embarrat 2019

El certamen ha atorgat el Premi Embarrat - Museu Trepat a l'autora lleidatana Isabel Barios i el seu treball de vídeo-art Mans invisibles. Es tracta d'una peça audiovisual que planteja el sentit de l'avenç a través de la tècnica. D'altra banda, el Premi Embarrat - Institut d'Estudis Ilerdencs s'ha concedit a una altra creació de vídeo-art, El parque del pasatiempo d'Edu Fernández. A mig camí entre la ficció documental i l'assaig, l'artista bilbaí contraposa la construcció del parc de Betanzos a principis del segle XX com a símbol de progrés vers l'abandó que pateix actualment aquest emblemàtic espai del municipi gallec.

La fotografia, el dibuix o les instal·lacions plàstiques són altres disciplines que han participat en l'Embarrat 2019, amb creadors vinguts de diversos punts de l'Estat, Regne Unit, Argentina, Portugal i França.

Val a dir que la vintena de treballs de La Gran Màquina es continuaran exhibint al Museu Trepat el dilluns 27 i el dimarts 28 a les 20 h s'oferiran visites guiades

Embarrat2019 El Petit de Cal Eril ©ChiaraFabro_1038Nous formats i estrena de la gira d'El Petit de Cal Eril

Les accions performatives han estat un altre dels eixos del festival, que aposta per formats poc convencionals. Moltes de les propostes han tingut com a protagonistes els autors de La Gran Màquina com és el cas de Laura Bergillos, Nuno Carvalho o Marc Vilanova. Per la seva part, Sara Fontán i Anna Irina Russell han conjugat violí i audiovisuals en el seu espectacle Deformar la señal.

El plat fort de la programació paral·lela ha estat el concert del cantautor El Petit de Cal Eril, que ha encetat a Tàrrega la gira de presentació de l'àlbum Energia fosca. Sessions de música electrònica i el cicle audiovisual STOP. Sobreexposició han constituït altres al·licients per als aficionats inquiets de la cultura.

Comentaris