Castellserà celebrerà un any més i sense complexes el seu passat bandoler

fira del bandoler
photo_camera La Festa del Bandoler de Castellserà en edicions anteriors - Ajuntament de Castellserà

Castellserà va ser poble de bandolers, i això no volen que quedi en l'oblit. Per això, aquest cap de setmana, durant l'11 i 12 de maig el municipi celebrarà la 15a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler i cap de quadrilla, Perot d’Argensola, fill de la vila.

Bandolers Castellsera texte

Petits Bandolers: un festival dins el festival

Amb la voluntat que la festa arreli entre els més petits de les cases, aquest any s’estrena el Festival Petits Bandolers, que engloba totes les activitats de diumenge a la tarda i que comptarà aquest any amb l’estrena de l’espectacle PIGS de la popular companyia Campi Qui Pugui i un concert del grup El Pot Petit, referent de la música per a nens i nenes. 

Per aquest festival, la il·lustradora Roser Capdevila ha dissenyat expressament la imatges de les tres bessones bandoleres

També s’ha elaborat un conte que explica la història de Perot d’Argensola, escrit per Anna Utgés i il·lustrat per Josep Torres, els dos de Castellserà, amb la voluntat que la història pugui estar present a totes les cases en forma de conte. La història es podrà sentir el divendres al conta contes que es farà com a primera activitat de la festa.

petits bandolers

La festa del Bandoler ja té més d’una dansa pròpia

Després que l’any passat s’estrenés una dansa pròpia per la Festa del Bandoler, la Dansa de l’Alera i el Perot i tenint en compte la bona acollida que va tenir, aquest any s’estrena una dansa nova que porta per títol La dansa del batlle.

El compositor, David Pradas, que compon les peces de forma totalment altruista, vol preparar una dansa per cada un dels personatges principals de la història de Perot d’Argensola

La dansa ha estat enregistrada als estudis de La Gata Roja. La idea és que els nens i nenes que facin les danses infantils vegin una continuïtat amb les danses per adults en un futur, per garantir així la continuïtat i l’arrelament de la festa. 

Roser Capdevila, Pedrenyal d’Honor de Castellserà

Per altra banda, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que enguany, la persona més adient per rebre aquesta distinció és la il·lustradora Roser Capdevila, molt coneguda pels dibuixos de Les tres bessones i que aquest any ha celebrat el seu 80è aniversari.

La premiada ja ha confirmat que vindrà a recollir el premi

La decisió es pren arrel d’una de les novetats de la 15a edició, l’elaboració d’un conte per als més menuts de Perot d’Argensola. El conte, per no coincidir amb les eleccions i donar-li tot el protagonisme que mereix, es presentarà en l’edició del 2020, malgrat la història sí que es podrà escoltar al conta contes que es farà el divendres a la nit dins dels actes de la Festa del Bandoler. 

Teatre, història, caminades, exposicions, música i molt més!

Igual que en les darreres edicions es vol potenciar el recinte bandoler que engloba la Plaça Major, la plaça del Racó d’Antany i els voltants de l’edifici de La Panera, concentrant totes les activitats que es facin en aquest espai.

Durant la Festa del Bandoler es podran veure dues representacions teatrals, dissabte a la tarda i diumenge al migdia que expliquen la història de Perot d’Argensola

També tindrà lloc de nou la trobada de puntaries, organitzada per les puntaires de Castellserà que aquest any arriba a la 20a edició i que reuneix cada any gairebé 300 puntaries de tot Catalunya, en una trobada que es farà a la Plaça Sitjar, al costat del recinte bandoler.

imatge fira del bandoler 2019

Completaran els actes de la festa la caminada de l’Alera que arriba a la sisena edició i que aquest any visita diversos elements d’arquitectura popular que hi ha a la Serra de Bellmunt-Almenara, en una ruta organitzada amb la col·laboració del Grup de Recerca Aladrell.

En quant a música, hi haurà l’actuació el dissabte a la nit, dels lleidatans Sons de sobretaula i Comandants de tros. El diumenge, un any més per tancar la festa, tindrà lloc la tradicional sardinada i sopar acompanyats del grup KsonRonda de Balaguer.

A més a més, durant la festa es podran visitar dues exposicions. A la Panera, hi haurà una exposició de pintures a càrrec de les alumnes del taller que imparteix Paquita Sánchez; un recull d’obres realitzades amb la tècnica de la pintura a l’oli i acrílic.

A la planta baixa de la Garuta es podrà veure A pencar! El món del tribal las llibres infantils i juvenils, una exposició de vuit banderoles que va acompanyada d’un centenar de llibres sota diferents temàtiques del món del treball.  Totes elles es podran visitar dissabte de 19.00h a 20.30h i diumenge de 10.00h a 12.30h i de 17.00h a 20.00h.

Comentaris