28.09.2022 |

Els deixebles del pintor Minguell, agrupats en una exposició a la Sala Marsà

'Mestratge' aixopluga les obres de Pilar Anglarill, Alba Bosch, Carmina Castelló, Josep Giribet, Josep Minguell, Montserrat Sabi, Domènec Serra, Benjamí Tous i Maite Villafranca

Inauguració de l'exposició 'Mestratge' a la Sala Marsà. Fotografia: Ajuntament de Tàrrega.
Inauguració de l'exposició 'Mestratge' a la Sala Marsà. Fotografia: Ajuntament de Tàrrega.
Els deixebles del pintor Minguell, agrupats en una exposició a la Sala Marsà

Tàrrega ja compta amb la segona exposició dedicada al pintor local Jaume Minguell Miret (1922-1991) en commemoració del centenari del seu naixement.

Es tracta de 'Mestratge' on es reflecteix l'empremta deixada per Minguell en artistes targarins posteriors

Els artistes participants són Pilar Anglarill, Alba Bosch, Carmina Castelló, Josep Giribet, Josep Minguell, Montserrat Sabi, Domènec Serra, Benjamí Tous i Maite Villafranca, noms que es van consolidar els anys 80 i 90, i que en diferents moments del seu procés d'aprenentatge van tenir a l'abast el savi consell del mestre Jaume Minguell. 

L'exposició romandrà oberta fins al proper 25 de setembre i posa en relleu la faceta de Minguell com a docent. En aquest sentit, el pintor targarí va esdevenir fonamental per orientar i formar futurs artistes, convertint-se en una figura referencial en el panorama cultural de Tàrrega durant l'època de transició. 

'Mestratge' està articulada per una vintena de peces de diverses tècniques, majoritàriament de pintura i dibuix, i ha destacat el valor de la proposta en aplegar obres de fins a nou artistes targarins. 

Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX amb una trentena de conjunts artístics realitzats mitjançant la tècnica de la pintura al fresc arreu de Catalunya. Igualment notable són les seves pintures sobre tela de caràcter expressionista, obra connectada amb els moviments europeus d'avantguarda posteriors a la Segona Guerra Mundial. La seva formació va ser més autodidacta que acadèmica per l'ambient artístic empobrit que li va tocar viure. La pintura al fresc fou, per a Minguell, una via de reivindicació d'una pintura més autèntica i humana. L'any 1988 va rebre el Premi Medalla Morera d'Arts Plàstiques.

Amb motiu del centenari del naixement de Jaume Minguell, Tàrrega promou les dues exposicions al Museu Tàrrega Urgell i la Sala Marsà, amb l'assessorament de la família, per donar a conèixer el llegat de l'artista targarí

Els deixebles del pintor Minguell, agrupats en una exposició a la Sala Marsà
comentaris