Obre les portes la Casa d'Avraham Xalom, nou exponent de la vida jueva al call targarí

Un edifici restaurat on residí l'eminent metge i filòsof jueu targarí al segle XV

Inauguració de la Casa d'Avraham Xalom. Fotografia: Ajuntament de Tàrrega.
photo_camera Inauguració de la Casa d'Avraham Xalom. Fotografia: Ajuntament de Tàrrega.

El dissabte 3 de setembre, Tàrrega va obrir les portes de l'anomenada Casa d'Avraham Xalom, edifici d'origen medieval que s'ha restaurat com a testimoni de la vida a l'antic call jueu.

Nou equipament cultural que consolida Tàrrega com un centre divulgador del judaisme català

Aquest vestigi ha estat objecte d'un acurat procés d'adequació i museïtzació finançat pel consistori targarí, la Diputació de Lleida i els fons europeus FEDER. L'acció s'emmarca dins el projecte 'Paisatges de Ponent', que potencia el turisme a partir dels valors del patrimoni, i ha suposat una inversió de 108.927 euros.

Aquest edifici, situat al carrer de l'Estudi, destaca per ser la residència del metge i filòsof jueu Avraham Xalom, descrit com el darrer gran filòsof jueu català. Una peça més que s'uneix al llegat jueu del territori i que s'integra dins el discurs museogràfic 'Tragèdia al Call-Tàrrega 1348', l'eix del qual és la sala permanent inaugurada l'any 2014 al Museu Tàrrega Urgell.

La Casa d'Avraham Xalom conserva gairebé intacta l'estructura medieval original a la seva planta baixa amb elements destacables com arcades i mènsules gòtiques

La singularitat de la Casa d'Avraham Xalom rau en el fet que s'ha pogut conservar d'una manera excepcional bona part de la seva estructura medieval, ja que les obres fetes al llarg del temps han alterat ben poc la seva fisonomia. De fet, mai no havia tingut ni electricitat ni aigua corrent. L'immoble compta amb planta baixa (dividida per un altell), primer pis i golfes.

Xalom i la seva família hi van residir fins a l'any 1492, quan es van haver d'exiliar a causa del decret d'expulsió dels Reis Catòlics. El metge fou reconegut per traduir a l'hebreu diverses obres de filosofia escolàstica cristiana i va escriure un famós tractat de filosofia en hebreu. Pòstumament, la seva obra fou reeditada a Istambul i Venècia.

Tàrrega ha emmarcat la inauguració en els Dies Europeus de la Cultura Jueva

Comentaris