Espais Naturals de Ponent inicia la restauració dels marges de l'Aixopluc de Castellserà

Marge restaurat en el taller pràctic de pedra seca dels Espais naturals de Ponent
photo_camera Marge restaurat en el taller pràctic de pedra seca dels Espais naturals de Ponent

Una trentena de persones van participar en la segona activitat emmarcada en el projecte Espais Naturals de Ponent, que es realitzava a l'espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara, del 22 al 24 de març. En aquesta proposta, els inscrits van realitzar un taller de reconstrucció d'un marge de pedra seca, aprenent tècniques i història d'aquestes construccions.

Els participants en el taller pràctic de pedra seca dels Espais naturals de PonentEl programa es va iniciar el divendres dia 22, amb una introducció a la tècnica i també una breu explicació sobre l'activitat al Centre Cultural la Panera de Castellserà, a càrrec de l'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol; Andreu Serés, biòleg, i dels organitzadors de l'activitat, Enric Morera, dinamitzador del projecte Espais Naturals de Ponent i representants del Grup de Recerca Aladrell i dels Amics de l'Arquitectura Popular.

El dissabte i diumenge van tenir lloc els treballs pràctics en la zona de l'Aixopluc de Castellserà, una tasca que no es va poder finalitzar, i va quedar pendent per a una nova jornada.

Actualment hi ha pocs professionals que es dediquen a aquesta arquitectura, de manera que aquest taller pretén ensenyar una tècnica per tal d'ajudar a conservar un patrimoni típic de la plana de Lleida, que està molt castigat

Els participants en el taller pràctic de pedra seca dels Espais naturals de Ponent 1Molts dels participants en la jornada, tenien un interès especial en aprofundir en aquesta tècnica, donat que tenien marges de pedra seca en les seves propietats. Per la resta de participants que van poder aquest tipus de construcció ancestral.

Enric Morera, dinamitzador del projecte Espais Naturals de Ponent, va destacar la importància dels marges de pedra que seca que serveixen per aguantar la humitat en els camps i evitar vessaments de terra en èpoques de molta pluja així com mantenir els desnivells entre les parcel·les.

L'Ajuntament de Castellserà, el Grup de Recerca Aladrell i els Amics de l'Arquitectura Popular van col·laborar amb l'esmorzar i els participants també van gaudir d'un dinar ben a prop de la zona de treball, a Les Ventoses.

Comentaris