La Festa del Bandoler premia amb el Pedrenyal d’Honor al cantant i folklorista Jaume Arnella

Jaume Arnella Festa del Bandoler Castellserà interior
photo_camera El cantant i folklorista Jaume Arnella, guanyador del Pedrenyal d'Honor d'aquest any

Els propers 12 i 13 de maig tindrà lloc a Castellserà la 14a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla i fill de la vila, Perot d’Argensola.

El Pedrenyal d'Honor es concedeix cada any a una persona o entitat relacionat amb la història de Catalunya o els bandolers en concret. Fins ara s’ha concedit, entre d’altres a l’Enric Calpena, pel seu programa de ràdio En Guàrdia, a Martí Gironell, per la seva novel·la sobre bandolers, la revista Sàpiens, els abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, els Firals de Bellvís o els Trabucaires de Cardedeu.

Tot i que l’organització recaigui en l’ajuntament, són moltes les entitats locals i persones a títol individual que ajuden per tal que la festa pugui tirar endavant

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, s’ha cregut que enguany, la persona més adient per rebre aquesta distinció ha de ser el cantant i folklorista català, Jaume Arnella, fundador del Grup de Folk i que aquest any celebra el seu 75 aniversari. El premiat ja ha confirmat que vindrà a recollir el premi. Enguany, a l'hora de decidir a qui s'havia de concedir el premi, s'ha tractat de buscar un músic tradicional de referència al país, tenint en compte que la novetat principal de la 14a edició de la Festa del bandoler és l’estrena d’una dansa pròpia de la festa, composada per David Pradas, músic i compositor local.

Festa del bandoler Castellserà (1)

Una de les novetats de l’any passat va ser la representació de danses per adults en el marc de la festa i tenint en compte la bona acollida, es va decidir crear per aquest any una dansa pròpia, que porta per títol Dansa de l’Alera i el Perot. Consta de tres parts i vol representar la salutació i el festeig entre el bandoler Perot i la seva parella l’Alera. La dansa ha estat enregistrada pel grup tradicional Ksonronda de Balaguer a l'estudi de David Pradas La Gata Roja i per realitzar la coreografia s’ha comptat amb la col·laboració del grup Carregades de Romanços. Més enllà de l’estrena de la dansa, la festa vol consolidar, com s’ha fet els darrers anys, la zona del recinte bandoler per tal que els visitants tinguin en l’espai més antic del poble, tantes activitats com sigui possible.

Aquest any es podrà veure una exposició de pintura a la Panera, de l’artista Pilar Caralps, i una exposició sobre el llibre Alícia al país de les meravelles a La Garuta

Seguint les passades edicions, hi haurà una fira amb productes artesans i gastronòmics, sortides, representacions teatrals, concerts, espectacles musicals itinerants i ambientacions teatrals durant tot el cap de setmana.

Jaume Arnella i París

Reconegut cantant i folklorista català, Jaume Arnella va néixer a Barcelona l’any 1943. A finals dels anys seixanta, convençut que els temps estaven canviant, cofundà el Grup de Folk de Barcelona i el segell discogràfic Als quatre vents. Hi va enregistrar més d'una dotzena de discos. Entre 1968 i 1972 amb Els Sapastres grava Canciones del amor prohibido i Els Timbalers. Després d'enregistrar nombrosos temes i discos, tant a la vora d'altres artistes com Rafel Sala com en solitari, rep el Premi Nacional com intèrpret de música tradicional el 1991. També rep el Premi Altaveu l'any 1991. Cofundador del cicle Tradicionàrius i col·laboador de Catalunya Ràdio, segueix treient treballs i composant centenars de cançons. L'any 2001 rep la Creu de Sant Jordi. El 2003 rep el Premi d'Actuació Cívia Jaume I de la Fundació Carulla, el 2006 el Premi Eugeni Xammar de la Delegació del Vallès Oriental d'Òmnium Cultural, i el 2014 rep el XX Premi Nacional Lluís Companys.

Comentaris