La Festa Major de Tàrrega vol ser referent amb una cinquantena de propostes per a totes les edats

Del 12 al 16 de maig i amb La Gran Pegatina i Manel, com a caps de cartell, a més d'un ampli ventall d'activitats organitzades pel teixit associatiu local

Presentació de la Festa Major 2016 de Tàrrega interior
photo_camera Presentació de la Festa Major 2016 de Tàrrega

Tàrrega ja té a punt una nova edició de la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del 12 al 16 de maig amb una cinquantena de propostes amb cultura popular, música, gastronomia, arts escèniques, esports i diversió per a públic de totes les edats. Els actes programats per l'Ajuntament i la Regidoria de Cultura inclouen així mateix, un ampli ventall d'activitats organitzades pel teixit associatiu local, reforçant el caràcter participatiu. Segons apunta l'alcaldessa Rosa Maria Perelló, "la Festa Major de Tàrrega ha esdevingut referencial a les terres de Lleida i ha forjat uns signes d'identitat propis".

El tècnic de bàsquet Jaume Ponsarnau serà el pregoner

La capital de l'Urgell distingirà amb l'honor de pronunciar el pregó de festes al tècnic de bàsquet Jaume Ponsarnau Goenaga (Tàrrega, 1971). Amb un brillant palmarès esportiu, Ponsarnau s'ha convertit en el tècnic lleidatà més premiat en l'àmbit internacional. El pregó tindrà lloc el dijous 12 de maig a 2/4 de 9 de la nit a la Casa Consistorial.

D'altra banda, el conegut actor Josep Minguell, natural de Guimerà i rostre habitual del teatre i la televisió a Catalunya, ha escollit Tàrrega per a l'estrena del seu nou muntatge, una adaptació de la comèdia The sunshine boys de Neil Simon, rebatejada ara com AL I OLI. L'acompanyarà el no menys cèlebre Mingo Ràfols, el dijous 12 de maig a la 10 nit al Teatre Ateneu.

Estrena a Catalunya del nou muntatge teatral de Josep Minguell

Com a novetat s'ha organitzat la tronada d'inici de la Festa Major a càrrec de BAT. També es presentarà el llibre que rememora els 60 anys d'història de l'Esbart Albada. No faltaran el Corre-Tossino; La Nit del Tararot; la 29a Trobada de Gegants i Capgrossos; i l'Eixida, el ball típic de Tàrrega, acompanyada de les diverses manifestacions de folklore targarí. També tindrà lloc el Seguici Festiu en honor a les Santes Espines, copatrones de la ciutat junt amb la Verge de l'Alba. En aquest acte, el convidat d'honor serà Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Una de les apostes estratègiques és l'estrena de pàgina web www.culturatarrega.cat/festamajor, que es visualitza en dispositius mòbils com una app. 

La parcel·la musical tindrà com a protagonistes el son cubà de Sonsonite, l'ska de The Targarians, les versions de Morena Tradipatxanga, DJ Marsal Ventura o Swing Airlines entre altres. Un dels plats forts arribarà el dissabte 14 amb La Gran Pegatina, l'ska-reggae dels valencians Aspencat i les versions de Muntband. Serà un triple concert gratuït. Els Manel són altres protagonistes de luxe el diumenge 15.

Els menuts de casa gaudiran també d'un munt d'al·licients amb l'Eixideta, la versió infantil de les expressions folklòriques de Tàrrega. A més, monitors han impartit a les escoles el Ball de l'Eixida per a fomentar nous dansaires. El resultat es podrà comprovar el dijous 12 (2/4 de 7 tarda). D'altra banda, l'esport també és sinònim de festa i Tàrrega en gaudirà amb la XVI Mitja Marató; el torneig de bàsquet 3x3 del Club Natació Tàrrega; l'HàbilEsport; el 6è Torneig de Bitlles Catalanes; la Trobada de Motards; o el 22è Concurs de Botifarra entre altres. Pel que fa a gastronomia, i a més dels tradicionals vermuts, la Festa Major roman fidel al seu producte estrella, la coca de recapte. El seu gran aparador és la Firacóc, que congregarà a l'Espai MerCAT una vintena d'expositors els dies 14 i 15 de maig.

comentaris