28.10.2021 |

L'ESPAI EMBLEMÀTIC DEL PARC DE SANT ELOI HA ESTAT RECONVERTIDA EN ESPAI POLIVALENT

La plaça de la Bassa de Tàrrega, un nou espai per usos culturals, naturals i educatius

L’acte d'inauguració s’ha celebrat en el marc de l’Aplec de Sant Eloi
Talarn_Plaça de la Bassa de Tàrrega_4 (1)
L'acte d'inauguració de la reforma, en el marc de la celebració de l'Aplec de Sant Eloi - Foto: cedida per la Diputació de Lleida
La plaça de la Bassa de Tàrrega, un nou espai per usos culturals, naturals i educatius

Ja han finalitzat les obres de remodelació de la plaça de la Bassa, un dels punts més emblemàtics del Parc de Sant Eloi de Tàrrega. Concretament, l’actuació ha finalitzat aquest mes d’agost, i ha suposat una inversió de 68.459,66 euros, cofinançada per fons FEDER, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega en el marc del projecte Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni, una iniciativa impulsada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida que pretén posar en valor el patrimoni cultural vinculat als diferents trams del Camí de Sant Jaume al seu pas per Catalunya, així com millorar de la competitivitat del sector turístic territorial entre d’altres.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va inaugurar aquest diumenge la reforma. L’acte es va emmarcar dins la celebració de l’Aplec de Sant Eloi, que va tenir lloc aquest cap de setmana. A més de Joan Talarn, a la inauguració hi van participar M. Alba Pijoan, alcaldessa de Tàrrega, Jaume Aligué, president de l’Associació Amics de l’Arbre de Tàrrega, entitat gestora del Parc, i la diputada Rosa Maria Perelló. El president també va aprofitar la seva estada per visitar la seu social d’aquesta entitat, ubicada als baixos de l’antiga casa de l’ermità, on ha signat al Llibre d’Honor de l’Associació.

En el seu parlament, Joan Talarn va assenyalar que l’actuació duta a terme "es fonamenta en la preservació del patrimoni singular dels nostres municipis amb la que tant els veïns de Tàrrega com dels veïns de les terres de Lleida podran descobrir aquest espai magnífic com és el Parc de Sant Eloi”. Així, Talarn va destacar que aquesta plaça “representa la recuperació del passat de Tàrrega i a la vegada és una aposta de futur per a tots aquells visitants que vulguin conèixer la ciutat i la seva realitat”. En aquest sentit, Talarn va voler felicitar tant a l’Ajuntament com a l’Associació Amics de l’Arbre de Tàrrega per treballar per la protecció de la natura.

L’alcaldessa de Tàrrega, M. Alba Pijoan, va puntualitzar que amb aquesta remodelació, “la plaça de la Bassa passa a ser un espai més del parc, que conferirà també un nou espai per acollir possibles representacions artístiques”, tot recordant que enguany FiraTàrrega celebra la 40a edició. Així, va explicar que la inauguració de la plaça coincideix amb el 50 aniversari de la remodelació de les obres de l’ermita.

La plaça de la Bassa: un espai per usos culturals, naturals i educatius

Ubicada a la vessant sud del Parc de Sant Eloi, la plaça de la Bassa és un espai d’interès cultural i natural que, mitjançant aquesta intervenció, ha estat objecte de significatives millores i treballs de dignificació per evitar la seva degradació i així transformar-se en un recinte polivalent a l’aire lliure. Així, ara podrà acollir usos com a espai escènic o aula de natura, entre altres possibilitats, essent idoni per tal de donar cabuda a activitats relacionades amb la cultura i l’educació, a la vegada que podrà ser un àrea de descans i un punt de trobada dels pelegrins que segueixen el camí de Sant Jaume que passa pel costat del Parc de Sant Eloi. L’obra realitzada també vol potenciar així aquesta zona verda municipal, un dels símbols de Tàrrega, com a punt d'encontre dels pelegrins.

Els treballs d’adequació duts a terme, que comprenen 1.866 metres quadrats de superfície, han consistit en la construcció d’una petita grada de formigó de cinc esglaons al costat nord-est que servirà de tribuna per al públic i que a la vegada exercirà de mur de contenció.

Els seients frontals de la grada presenten un acabat de pedra vista harmonitzat amb l’entorn

A més, l’espai central, que ha quedat diàfan, s’ha cobert amb paviment de sauló. Finalment, s’han dut a terme millores als accessos des del carrer dels Amics de l’Arbre.

L'Aplec de Sant Eloi, una tradició centenària

Pel que fa a l’Aplec de Sant Eloi, es tracta d’una tradició centenària que perdura de l’antiga festa major que se celebrava el segon diumenge de setembre des del segle XVIII i que a partir de l’any 1981 donà pas a la Fira de Teatre al Carrer. L'Associació dels Amics de l'Arbre, entitat gestora de l’espai, i l’Ajuntament són els organitzadors d’aquest Aplec que enguany, entre d’altres actes, ha proposat una Missa a l’ermita de Sant Eloi en commemoració del 50è aniversari de les obres d’inauguració del temple el 12 de setembre de 1971; una exhibició de La Fal·lera Gegantera; jocs infantils de Fefe i Companyia; i el 36è Concurs Nacional de Colles Sardanistes encapçalat pels Amics la Sardana i la Cobla Tàrrega.

La plaça de la Bassa de Tàrrega, un nou espai per usos culturals, naturals i educatius
comentaris