30.09.2022 |
Territoris.cat

Firacóc de Tàrrega consolida el paper divulgador de la fleca artesana del territori

Edició del 2019 de Firacóc a Tàrrega ©JosepAPérez
Un dels estands de la Firacóc 2019 de Tàrrega
Firacóc de Tàrrega consolida el paper divulgador de la fleca artesana del territori

La mostra Firacóc de Tàrrega ha constatat el seu paper divulgador de la fleca artesana en la demarcació de Lleida, un certamen que es va celebrar en el marc de la Festa Major de la capital de l'Urgell. Una iniciativa que impulsa la Regidoria de Promoció Econòmica, com a complement gastronòmic de la celebració.

El certamen Firacóc 2019 – Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca va rebre al voltant de 12.000 visitants en la seva trenta-dosena edició, una xifra que demostra la seva condició de gran aparador al servei dels forners del territori, els quals donen a conèixer a Tàrrega les seves receptes i especialitats.

Visita de les autoritats locals als expositorsEls forners locals també han aprofitat per presentar les seves noves creacions. Per exemple, Dit i Fet ha recuperat la genuïna coca d'ous de Tàrrega, la qual es va perdre a finals del segle XIX. Cal Castellets, ha acostat al públic el seu pa de qualitat guardonat per l'Associació Panàtics i elaborat per l'artesana Esther Martí.

La Firacóc també ha donat cabuda a altres elaboracions de fleca dolça i salada: pans de pessic, coques, o panadons, que han presentat una vintena d'expositors procedents de Bellcaire, Bellpuig, Bellvís, La Fuliola, Mollerussa, Torregrossa, Vila-sana, Barcelona i les Illes Balears.

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marquès, ha assenyalat que la Firacóc dona visibilitat al sector esdevenint una de les cites de referència dins el calendari. Jordi Tarragó, president del Gremi de Pastissers de Lleida, ha manifestat que la Firacóc contribueix a preservar la gastronomia autòctona com a segell d'identitat. El regidor de Promoció Econòmica, Carles Pascual, ha subratllat que des del consistori impulsem activitats que conjuguen dinamització del teixit econòmic i vitalitat cultural, i el Firacóc n'és un bon exemple.

Firacóc de Tàrrega consolida el paper divulgador de la fleca artesana del territori
comentaris