FiraTàrrega 2023 acaba la passejada amb un públic entregat

El bon temps, la predisposició dels espectadors a veure les diferents propostes artístiques de la programació i la intensa activitat professional a La Llotja marquen l'èxit del certamen d'enguany

Foto: Jordi Vinuesa (FiraTàrrega2023)
photo_camera Milers de persones han ocupat aquests dies els carrers de la capital de l'Urgell, per conèixer les diferents propostes artístiques de FiraTàrrega - Foto: Jordi Vinuesa

FiraTàrrega 2023 finalitza la passejada amb un dolç sabor de boca gràcies a l'entrega absoluta del públic que ha tornat a omplir les places i els carrers de Tàrrega. El bon temps, la predisposició dels espectadors a veure les diferents propostes artístiques de la programació i la intensa activitat professional de La Llotja marquen l'èxit del certamen d'enguany.

Durant els quatre dies, FiraTàrrega ha comptat amb una notable afluència d'espectadors que han vingut a gaudir de la variada programació, que va ser elaborada per la direcció artística tenint en compte les diferents mirades que conviuen al carrer, des de les més elementals fins a les més sofisticades. Les apostes per recuperar els espectacles de gran format i potenciar la participació directa del públic han estat rebudes amb una gran acollida per totes les bandes.

FiraTàrregaPro Catalan Arts també ha viscut el rècord d'inscrits amb més de 1.200 programadors acreditats i una intensa activitat entre els diferents agents del sector a La Llotja, que ha acollit amb més d'una vintena d'activitats i sessions per a professionals.

FiraTàrrega 2023, que aquest any ha tingut passejar com a leitmotiv, també significa el final de l'actual quinquenni en la direcció artística a càrrec d'Anna Giribet. En els pròxims dies està previst l'obertura d'un nou concurs públic per determinar quin camí artístic seguirà FiraTàrrega per als pròxims anys.

FiraTàrrega 2023 acaba la passejada amb un públic entregat - Foto: Jordi Vinuesa
Durant els quatre dies, FiraTàrrega ha comptat amb una notable afluència d'espectadors que han vingut a gaudir de la variada programació - Foto: Jordi Vinuesa

Èxit del retorn del gran format

La jornada de dissabte de FiraTàrrega va ser la que va registrar més assistència de públic i les propostes de gran format van atreure una gran quantitat d'espectadors. Cie. L'homme debout amb Mo et le ruban rouge va despertar l'admiració dels assistents amb l'espectacular titella gegant que va recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat explicant el viatge imaginari d'un nen perseguint un regal que mai arriba. Més d'una vintena de voluntaris de l'Escamot de FiraTàrrega van ajudar a fer possible aquesta peça que ha deixat una de les imatges més icòniques d'aquesta edició.

El cel de Tàrrega també s'ha vist habitat durant aquests dies amb els peixos gegants de Fish Mobile. La instal·lació de la companyia britànica Kaleider ha situat un mòbil a 50 metres d'alçada per sobre del riu Ondara i ha despertat la curiositat de grans i petits en una proposta que inclou un taller de construcció d'un mòbil de petit format perquè els més joves de la família s'enduguin un record de Tàrrega.

Dissabte al vespre també es va viure un dels moments més esperats amb l'assaig obert de la peça conjunta entre l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i Alba G. Corral a la plaça Major de Tàrrega. El públic va poder escoltar in situ els comentaris i les indicacions dels creadors de Les nostres terres com planetes dansant, un gran poema simfònic-visual amb l'esperit d'agermanar les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre. Aquest diumenge a les 21h es va poder veure la peça definitiva en la cloenda de la 43a edició de FiraTàrrega.

albacorral+juliacarbonell©nuriaboleda-1
Assaig obert de la peça conjunta entre l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i Alba G. Corral a la plaça Major de Tàrrega - Foto: Núria Boleda (FiraTàrrega)

Gran acollida del Suport a la Creació

Les propostes del programa Suport a la Creació del Territori Creatiu de FiraTàrrega també han tingut una gran rebuda i han exhaurit, pràcticament, totes les sessions en els espectacles de pagament. Cia. Pagans ha enamorat amb El valor de res, una experiència immersiva en un alzinar de La Figuerosa on els espectadors vivien un aquelarre col·lectiu a través de la història d'un llibre. Maria Palma amb La Veu Submergida també ha registrat un ple absolut en les seves representacions que han deixat el públic sense respiració veient com l'artista dansava en un impactant aquari gegant. Per la seva banda, l'Espai Reguer també s'ha omplert de riures amb HoHiHu. L'horrible història de la humanitat, de Farrés Brothers i Cia, un espectacle que aborda la història de la humanitat des de l'humor, l'única arma que pot canviar alguna cosa.

Maria Palma amb La Veu Submergida també ha registrat un ple absolut en les seves representacions que han deixat el públic sense respiració veient com l'artista dansava en un impactant aquari gegant - Foto: Núria Boleda (FiraTàrrega)
Maria Palma amb La Veu Submergida també ha registrat un ple absolut en les seves representacions que han deixat el públic sense respiració veient com l'artista dansava en un impactant aquari gegant - Foto: Núria Boleda (FiraTàrrega)

La taula rodona sobre "Les arts de carrer a França" desperta l'interès dels professionals

La Llotja va acollir ahir una de les sessions més esperades. La taula rodona "Les arts de carrer a França. Estat actual i oportunitats de col·laboració" va despertar una gran expectació i va complir amb les expectatives gràcies a les intervencions d'especialistes del país francès com Anne Le Goff, directora de L'Atelier 231 i el Festival Viva Cité; Fred Rémy, director artístic del Festival d'Aurillac; Olivier Lataste, director de Le Cratère - Scène Nationale d'Alès i festival Cratère Surfaces i Alexis Nys, director de Lieux Publics. Tots ells van analitzar les tendències actuals del sector de les arts escèniques de carrer i van dibuixar noves vies a explorar en el treball en xarxa entre els agents de diferents països.

Durant la jornada també van despertar interès les sessions professionals de les comunitats autònomes d'Andalusia, València i Euskadi i les Eines per a Professionals, on es van analitzar beques, circuits, residències i programes de gestió que poden ser útils per als agents del sector.

Les xifres de FiraTàrrega

A l'espera de tenir les dades definitives, l'ocupació dels espectacles de pagament de FiraTàrrega a primera hora de diumenge ja havia assolit el 92% d'aforament amb 8.696 entrades venudes i 4.119 invitacions. La zona d'acampada ha registrat un total de 1.700 campistes durant els quatre dies i l'autocar Puja-Baixa va comptar amb 44 usuaris que dissabte van venir des de Barcelona per gaudir de FiraTàrrega amb un bus llançadora que va tornar a última hora de la nit.

Roda de premsa de balanç

Aquest diumenge al migdia s'ha celebrat la tradicional roda de premsa de balanç de FiraTàrrega a La Llotja. La directora executiva de FiraTàrrega, Natàlia Lloreta, la directora artística de FiraTàrrega; Anna Giribet, i la presidenta del Consell d'Administració de FiraTàrrega i alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan i Vallverdú, han fet les seves valoracions:

Natàlia Lloreta: "Estem molt satisfets amb aquesta Fira i vull destacar dos punts. D'una banda, FiraTàrrega es confirma, any rere any, com un hub importantíssim de networking professional amb més de 1.200 acreditats. És un espai imprescindible per la trobada professional. D'altra banda, reafirmar que FiraTàrrega és un esdeveniment clau per la democratització cultural i l'accés a les arts escèniques. De mitjana, els preus de les entrades venudes amb els descomptes han estat de 9 euros per entrada i això és una porta oberta a la cultura per a tothom."

Anna Giribet: "Primer de tot, vull agrair la feina de tot l'equip que ha fet possible aquesta edició. [...] Ha estat una Fira espectacular, el clima i l'afluència de gent han remat a favor. [...] El públic i els professionals han acollit amb un gran entusiasme  les propostes del Suport a la Creació i creiem que aquest és el camí a seguir, això sí, amb més recursos. [...] Sobre el meu quinquenni com a directora artística, ha estat un període intents,  ens ha travessat una pandèmia pel mig, però FiraTàrrega s'ha sobreposat. Aquest any ha estat l'únic on hem pogut treballa ramb un calendari tranquil. Hem establert molts còmplices creatius de diferents poblacions i hem iniciat projectes a mig i llarg/termini com Guaret i Hivernem. [...] A nivell de sector, destacaria que estem en un bon moment creatiu, però calen recursos, acompanyament internacional de qualitat i apostar per les noves veus emergents. [...] Estic molt satisfeta per la feina feta i tinc ganes de continuar."

Alba Pijuan i Vallverdú: "La 43ª edició ha estat una gran Fira amb molta afluència de públic i on han destacat les propostes del gran format. Per la ciutat, FiraTàrrega és el gran aparador a nivell internacional i durant aquests 4 dies som l'epicentre de les arts escèniques de carrer. Vull donar les gràcies a la feina feta per l'equip i col·laboradors, no només durant aquests quatre dies de Fira, sinó durant tot l'any."

Roda de premsa del balanç de FiraTàrrega2023 - Foto: Eva Balcells
Anna Giribet, Alba Pijuan i Vallverdú i Natàlia Lloreta, en la roda de premsa de balanç de FiraTàrrega 2023 - Foto: Eva Balcells (FiraTàrrega)

Comentaris