L'espai Territori Creatiu consolida el suport de FiraTàrrega a la producció artística

FiraTàrrega posa a disposició de creadors i professionals la seva expertesa i el coneixement sectorial acumulat en 40 anys d’experiència treballant en arts escèniques, arts de carrer i espai públic
L'alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan en la presentació ©FiraTèrrega
photo_camera L'alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan en la presentació ©FiraTèrrega

FiraTàrrega dona l’impuls definitiu al seu espai d’acompanyament per als processos de creació i producció escènica amb el desplegament de Territori Creatiu, una iniciativa que es va presentar en societat aquest divendres. 

Cartell Territori CreatiuTerritori Creatiu se centra en el valor del procés, un trajecte que incorpora suport econòmic i tècnic, estades de residència creativa, assajos oberts i que se surt de la lògica de la immediatesa incorporant conceptes com la recerca i la innovació, l’assaig i l’error, l’acompanyament, la capacitació professional, la participació ciutadana i la generació de complicitats amb altres organitzacions de cara a la coproducció dels projectes. En aquest sentit, FiraTàrrega posa a disposició de creadors i professionals la seva expertesa i el coneixement sectorial acumulat en 40 anys d’experiència treballant en arts escèniques, arts de carrer i espai públic.  

Es tracta d'una aposta que ha anat madurant els darrers anys i que s’ha demostrat plenament vàlida per a garantir l’aterratge de noves produccions escèniques al mercat escènic professional i en molts casos també l’accés a la seva internacionalització

La iniciativa de FiraTàrregala conformaran vint-i-tres projectes artistics de Catalunya, Euskadi, França, Xile o Mèxic. Entre les propostes catalanes tres surgeixen de terres lleidatanes. Aquest col·lectiu artístic suposarà al voltant de la meitat de la programació de FiraTeatre d'enguany que està prevista del 8 a l'11 de setembre. 

Territori Creaiu arranca amb les iniciatives Hivernem, Suport a la Creació, Stalkers i In Situ - (Un)CommonSpaces. 

Presentació Territori Creatiu ©FiraTàrrega

Hivernem

Programa coorganitzat amb l’Institut Ramon Llull i que es correspon a la primera baula de creació d’un espectacle, l’etapa de la recerca i la investigació. L’objectiu és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura dramatúrgica vinculats a les arts de carrer i l’espai públic, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts seleccionats que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació. 

Els 2 artistes seleccionats en la convocatòria 2021 i que desenvoluparan els seus projectes en 3 residències de creació al llarg d’un any, són Ferran Orobitg amb Opia, un projecte centrat en l’anàlisi del paper de la mirada i les articulacions entre l'individu i la col·lectivitat a l'espai públic, i Sergi Estebanell amb Libera te ipsum, una recerca al voltant de conceptes com l’obediència i la llibertat en les conductes de la ciutadania a l'espai públic. 

Presentació Territori Creatiu ©FiraTàrrega

Suport a la Creació

El programa Suport a la Creació 2022 inclou 16 propostes artístiques que se sumen a les 3 que ja formaven part de l’apartat interanual Guaret l’any 2021. L’experiència de la pandèmia es tradueix en moltes de les idees com una reivindicació de l’espai públic com a espai de retrobament amb l’altre i com a espai de desplegament de l’expressió cultural i de reflexió col·lectiva.
Dels 19 projectes seleccionats, un total de 14 formaran part de la programació de FiraTàrrega 2022 i 5 tindran un recorregut creatiu de 2 anys i es programaran en l'edició 2023 de la Fira.

Presentació Territori Creatiu ©FiraTàrrega

Projecte europeu In Situ, (Un)Common Spaces

Gràcies al projecte europeu (Un)Common Spaces 2020-2024 de la xarxa In Situ, de la qual formem part, Tàrrega acollirà aquest 2022 en residència d’exploració els artistes Cristina Maldonado amb La Muerte en el Día a Día on parteix de diverses preguntes relacionades amb els ritus funeraris, la mort i la nostra relació amb els difunts. D’altra banda les companyies Sauf le Dimanche i Eléctrico 28, s’uniran per investigar pràctiques comunes relacionades amb la quotidianitat i el gest.
Stalkers

Finalment, FiraTàrrega continua apostant pel programa Stalkers, un espai de capacitació professional per a joves entre 18 i 25 anys interessats en la curadoria de les arts vives. FiraTàrrega desenvolupa aquest projecte conjuntament amb altres festivals del territori: Festival Sâlmon, Sismògraf d’Olot, Terrassa Noves Tendències (TNT) i Eufònic (La Ràpita). Una selecció de joves de diferents poblacions fan un recorregut anual per tots aquests festivals de diferents disciplines escèniques amb l’objectiu de facilitar-los i compartir eines que van més enllà de la creació artística: contractació, construcció d’esdeveniments efímers, el rol dels programadors, la creació/curadoria escènica, etc.

Comentaris