20.01.2022 |
Territoris.cat

La Fuliola compagina art i tradició en la Festa del Segar i del Batre

Presentació de la Festa del Segar i del Batre de la Fuliola
Presentació de la Festa del Segar i del Batre de la Fuliola
La Fuliola compagina art i tradició en la Festa del Segar i del Batre

La Festa del Segar i del Batre de la Fuliola, es reivindica com una de les més antigues de la demarcació de Lleida, un dels esdeveniments que ha volgut ser referent de la memòria històrica i de la divulgació de com han evolucionat tasques agrícoles tan fonamentals com la sega del blat.

Alba Pérez amb la seva obra i els organitzadors del Segar i del BatreAquest dilluns s'ha presentat la trenta-vuitena edició de la festa a l'era de la Fuliola, escenari de la celebració, on el portaveu de l'organització Oriol Farré ha explicat que el certamen es vol convertir en un espai d'inspiració i per aquest motiu enguany, es dura a terme un mercat d'artistes i artesans, així com un espai per a la lectura de poesia. Per altra banda Farré ha afegit que es recupera el concurs de pintura que es va deixar de fer per la falta de patrocinadors que es feien càrrec de les despeses dels premis. En el decurs de l'acte s'ha presentat l'escultura inspirada en les festes, Marinada Eterna de l'artista i segadora Alba Pérez. 

L'objectiu d'aquesta festa és convertir la localitat en tot un centre d'interpretació del blat i per això a banda de poder veure com se segava antigament el cereal amb eines com la dalla

Entre les novetats de la present edició, que se celebrarà els dies 2 i 16 de juliol, hi haurà una exposició de dites populars que es podran visitar en els arbres que es troben en la zona de l'era, i per altra banda també es comptarà amb la participació del músic Lo Pau de Pons.

Segar i Batre La Fuliola, segador esmolant l'einaOriol Farré, ha assegurat que d'aquesta manera es vol difondre el vessant del pagès més filosòfic i contemplatiu, en comunió amb el paisatge. Un altre dels objectius de la festa d'enguany és el de recollir tots els usos del blat, la festa integrarà així una mostra d'animals el dia del Batre. L'era es dividirà en diferents ambients, on els visitants podran veure animals com senglars, vedells, gallines, porcs, cavalls i ases, entre d'altres.

La Festa del Segar i Batre, que compta amb un centenar de persones que la fan possible entre segadors, i voluntaris, aplega més de 2.000 persones cada any a la Fuliola. L'objectiu d'aquesta festa és convertir la localitat en tot un centre d'interpretació del blat i per això a banda de poder veure com se segava antigament el cereal amb eines com la dalla i funcions com les de les garberes, els visitants també podran veure com s'elabora pa amb un moliner fariner o maridar cervesa artesana i coca de recapte, entre d'altres.

La Fuliola compagina art i tradició en la Festa del Segar i del Batre
comentaris