L’URTX avança amb pas ferm

La publicació ‘URTX. Revista d’humanitats de l’Urgell (1989-2023). 34 anys donant suport a la recerca en el camp de les ciències socials. 37 volums editats’ presenta enguany dos dossiers temàtics
7
photo_camera En aquest número, l'URTX conté un dossier que aborda l’època del bandolerisme en les contrades lleidatanes

La humanitat és com una llosa que s’adhereix a la nostra condició física; ser persones implica fer comunitat, i aquest principi no es desferrarà mai de nosaltres. És una condició obligatòria, però l’hem de continuar cuidant per tal que no es redueixi en no res.

La història és el calaix de la nostra memòria; la geografia, un gran mapa que traça rutes que expliquen d’on venim; l’arqueologia, el subsol que parla dels nostres orígens; l’antropologia, la disciplina que parla de l’ésser humà; l’art és la píndola distesa que ens il·lustra socialment; la lingüística és el canal que permet comunicar-nos; la museologia, un gran expositor terrestre, marítim i aeri; l’arxivística, l’art de poder ordenar tots els fets històrics; i les biografies, el record de totes les persones que han existit i han fet més gran el nostre petit, però gran territori ponentí. Doncs, totes aquestes disciplines configuren l'URTX. La revista d'humanitats de l'Urgell, que enguany celebra 37 publicacions i ho fa més viva que mai. 

8
L'URTX, la revista d'humanitats de l'Urgell celebra enguany la seva 37ena edició

La revista URTX va publicar el seu primer número l’any 1986 i enguany celebra els 37 anys d’edició amb 602 articles publicats i 405 col·laboracions

La publicació ‘URTX. Revista d’humanitats de l’Urgell (1989-2023). 34 anys donant suport a la recerca en el camp de les ciències socials. 37 volums editats’ enguany presenta dos dossiers: el primer parla del pas dels visigots a la comarca de l’Urgell, fruit de les excavacions al jaciment de Castellserà, i el segon aborda l’època del bandolerisme en les contrades lleidatanes. Per altra banda, també s’hi pot trobar diversos articles sobre art, història, patrimoni industrial, museologia i els treballs presentats d’una nova edició de les residències creatives de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. A més d’un nou article per ampliar les perspectives del segle XXI, dins l’apartat ‘Repensant Ponent’, enfocat des del vessant humanístic i amb entrevistes que generen noves qüestions i desperten la reflexió intel·lectual.

El bagatge de la revista, fins al dia d’avui, acumula 583 articles de l’àmbit de les humanitats i 391 autors diferents que completen la miscel·lània d’estudis

La publicació cultural es referma un any més sobre els seus valors. Reivindicant la continuïtat de la publicació, sempre amb el pas ferm per vetllar i ser expositor de les històries de collita pròpia, originades per la gent del territori; la pluralitat, demostrant ser un mitjà crític i constructiu que ajuda a crear debats integrals; la feina incansable de la recerca, cuidant cadascuna de les històries amb una investigació profunda; i el territori, evidenciant el país cultural d’on treuen suc, els Països Catalans, amb els treballs de recerca radicats a Tàrrega i l’Urgell i les comarques de la plana de Lleida i Ponent, i algunes vegades d'altres punts de Catalunya.

A més, des del Museu de Tàrrega Urgell i el Museu Trepat estan abocant tots els seus esforços per tal d'ampliar seus coneixements sobre l’arqueologia, la història, l’art, l’antropologia, l’escultura, l’assaig, l’arqueologia industrial i la cultura, entre altres que envolten la ciutat de Tàrrega, l’Urgell i les comarques de Lleida, per tal d’evolucionar i generar nous continguts amb èxit.

El projecte és possible gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament de Tàrrega i el treball exhaustiu de tots els autors i autores que hi ha participat activament

Així doncs, l’equip de l’URTX defineix la revista cultural com una "enciclopèdia temàtica de Tàrrega i de l’Urgell", on es pot trobar diversitat d’articles que il·lustren la història i la societat urgellenca, per mostrar les arrels que constitueixen els fonaments de la nostra comunitat.

Comentaris