23.10.2021 |
Territoris.cat

L'excavació de la plaça Major ha posat al descobert plats medievals i altres restes de l'època

Alguns dels plats localitzats els darrers dies a la plaça Major de Tàrrega
Alguns dels plats localitzats els darrers dies a la plaça Major de Tàrrega
L'excavació de la plaça Major ha posat al descobert plats medievals i altres restes de l'època

Tàrrega finalitzarà aquest dilluns 20 d'agost els treballs de sondeig arqueològic realitzats a la plaça Major durant les últimes setmanes. La prospecció ha permès documentar importants vestigis arquitectònics si bé la troballa més excepcional ha estat una trentena de plats decorats d'entre finals del segle XVI i principis del segle XVII, els quals han sortit a la llum a la fase final de l'excavació. Es tracta d'una troballa de gran transcendència, ja que permet documentar antics rituals funeraris. Per als més interessats, aquest dilluns al vespre es farà una visita guiada a les restes arqueològiques.

Els plats s'han localitzat en un dipòsit soterrat juntament amb restes òssies humanes, monedes, claus de pany, fragments de rosaris i taüts, agulles de mortalla i altres objectes funeraris. Exhumats en bon estat de conservació, els plats podrien ser del viàtic, o sigui que contenien olis sagrats de la cerimònia de l'extremunció. Era costum que aquests plats es dipositessin dins el taüt o en una cavitat vora l'església.

En el cas de Tàrrega, es creu que aquestes peces s'haurien recol·locat en aquest emplaçament durant la construcció de l'actual temple barroc a finals del segle XVII.

L'excavació ha deixat al descobert un total de cinc dipòsits (amb fondàries d'entre 1 i 1,5 metres) que podrien ser prop de l'absis de l'antiga església romànico-gòtica. El seu ús podria ser de tipus artesanal, preindustrial o d'emmagatzematge. D'altra banda, els treballs també han constatat com la construcció del temple barroc va afectar el cementiri anterior al 1672. A més, prop de l'actual porta d'entrada a la plaça Major des del carrer del Carme, s'ha localitzat un mur de morter de calç i grans blocs de pedra de l'època medieval.

La campanya arqueològica, dirigida per Anna Colet, s'ha dut a terme prèviament a la reforma de la plaça Major, prevista per a la tardor. Els arqueòlegs han actuat en una superfície de 38 metres quadrats situats a tocar de l'església, vora l'accés al carrer del Carme. Una vegada documentades les restes i traslladats els objectes al Museu Comarcal de l'Urgell, la zona es tornarà a cobrir. Totes aquestes troballes arqueològiques ja es custodien per al seu estudi al museu.

L'excavació de la plaça Major ha posat al descobert plats medievals i altres restes de l'època
comentaris