L'escultura en pedra, protagonista del cap de setmana a Maldà

La segona edició del festival Maldant la Pedra ha promogut la intervenció de cinc artistes a Sant Joan de Maldanell

Cartell de la segona edició del festival 'Maldejant la pedra'
photo_camera Cartell de la segona edició del festival 'Maldant la pedra'

Del 6 al 12 de juny ha tingut a lloc la segona edició del festival Maldant la Pedra, una proposta que reivindica, a peu de pedrera, la pedra seca des del vessant social i artístic.

Maldant la Pedra ©AjMaldà 2

El turó de Sant Joan de Maldanell s'ha convertit en el centre neuràlgic de l'escultura en pedra

Maldà, a la Vall del Corb, ha acollit les intervencions dels artistes Núria Carreras, Emma Regada, Erik SchmitzIngrid Tost i Jaime de Córdoba, els quals han anat esculpint amb destresa les seves propostes. Les obres resultants s'uneixen a les actuacions de la primera edició del festival, el qual té per objectiu esdevenir un museu a l’aire lliure d’aquesta especialitat.

Per altra banda, també s'ha desenvolupat un programa d'activitat paral·leles que ha apropat el món de l'escultura en pedra al públic.

Taller de l'ofici d'escultor a Maldà

El 10 de juny va tenir lloc el taller 'L'ofici de picapedrer per a petits', de la mà de Feliu Martín. El dia 11 de juny va desenvolupar-se, a la Sala dels Arcs al castell de Maldà, un concert de la mezzosoprano Marisa Martins, acompanyada per la guitarra de Jaume Torrent; i el 12 de juny, va prendre el relleu la ruta guiada 'De les roques medievals a l’escultura contemporània de Maldant la Pedra' i la performance d’Emma Regada, a Sant Joan de Maldanell.

 

Maldant la Pedra, molt més que un festival català d'una setmana

Armengol Tolsà, un dels organitzadors del festival, ha valorat molt positivament aquesta segona edició, que ha arribat més enllà dels confins de Catalunya, ja que ha despertat l'interès del director d'un festival francès de característiques similars que porta 20 anys celebrant-se, un fet que obre la porta a possibles aliances futures.

Armengol, molt satisfet per l'acceptació que ha tingut el festival entre el públic i pel fet que aquesta cita situï Maldà en una posició rellevant dins el mapa català de la cultura i el patrimoni, ha destacat la quantitat de gent que ha passat pel festival malgrat les altes temperatures d'aquest juny, la presència també de personalitats destacades i la visita dels alumnes de centres, com l'Escola Ondara o l'Institut Mollerussa, l'únic a l'estat on s'imparteix un cicle de Tècnic en Pedra Natural.

Maldant la Pedra ©AjMaldà 3

La voluntat per les properes edicions és continuar treblallant de la mà d'aquests centres que facin formació relacionada amb la pedra, i potenciar que sigui "un festival d'oportunitats", on s'aposti pels joves que vulguin esculpir les seves obres al costat d'artistes consagrats. 

Se sap que, antigament, a Maldà hi havia hagut un poblat i un castell o torre de guaita que estava al cim del turó on avui s’alça l’ermita de Sant Joan del Maldanell, lloc on s'han trobat moltes restes de gran interès arqueològic i històric

L'organitzador també ha celebrat el fet que tres dels cinc artistes fossin enguany dones: "que la dona s'incorpori amb força en un sector que tradicionalment estava ocupat per homes és bo", ha assegurat.

La idea, segons l'organitzador, és fer activitats relacionades amb la pedra durant tot l'any, com visites guiades a marges, escultures o restes, i fins i tot arribar a restaurar les restes de l'antic poblat, un projecte en el qual ja s'ha començat a fer passos amb l'elaboració d'un pla de treball.

Comentaris