L'església Santa Maria en el punt de mira de les Jornades europees d'aquest any a Agramunt

Durant tot el cap de setmana es realitzaran visites guiades i gratuïtes a l'Església Santa Maria d'Agramunt, on es descobriran els detalls més importants que amaga .

Esglesia Santa Maria d'Agramunt

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni que se celebraran aquest cap de setmana a tot Catalunya, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Agramunt ha organitzat un seguit de vistes guiades a l'Església Santa Maria d'Agramunt. La finalitat d'aquestes visites és descobrir què amaga l'interior i l'exterior d'aquesta gran església romànica declarada bé cultural d'interès nacional. Després de les diferents accions i treballs realitzats a l'església, en l'actualitat podem veure una rehabilitada portalada que ha permès veure'n la policromia, uns nous vitralls que són una clara evocació a la nostra terra o la imatge de la Mare de Déu del Castell recuperada després de molts anys.

Les visites, gratuïtes i obertes a tothom es duran a terme el dissabte 17 de setembre a les 11 h del matí i a les 17 h de la tarda, i el diumenge 18 de setembre a les10.30 h i aniran a càrrec de les tècniques de Turisme.

Església Santa Maria d’Agramunt

L'Església de Santa Maria es va començar a construir a la segona meitat del segle XII coincidint amb el moment en què Ermengol VII atorgà la carta de població el 1163. Les obres s'iniciaren per la part dels absis que serviren, fins al segle XVIII, de muralla de la vila pel cantó de llevant. La portalada del costat nord és considerada dels primers temps, mentre que la principal es va acabar al cap d’un segle. El campanar, que comença a tenir aires gòtics de la meitat en amunt, és la darrera part que es bastí vers el segle XIV. A tot aquest conjunt cal afegir-hi, adossades al costat nord, la capella de la Verge del Roser, del segle XVI, la capella de la Mare de Déu dels Socors, del segle XVII i la sagristia. Tot i que l'església d'Agramunt ha sofert al llarg de la història modificacions i afegits, es tracta d'un edifici bàsicament romànic de l'anomenada Escola de Lleida. L’any 1931 fou declarat monument historicoartístic, bé d’interès nacional cultural.

Restauració de la portalada

L'empresa de restauració Arcovaleno ha estat l'encarregada de realitzar els treballs de restauració de la portalada principal de Santa Maria d'Agramunt que s'han dut a terme al llarg d'aquest 2016. Els treballs realitzats han consistit en restaurar aquelles parts de la pedra més degradada i eliminar materials i afegits d'actuacions anteriors. S'ha fet una neteja mecànica dels relleus amb bisturí i amb làser. Els treballs, han posat al descobert part de la policromia amagada de les imatges que formen la portalada.

El projecte promogut per l'Ajuntament d'Agramunt, ha comptat amb el suport de la Parròquia d'Agramunt i ha estat possible gràcies a la Diputació de Lleida i al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La direcció de l'obra ha anat a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Nous vitralls

El projecte de substitució dels vitralls de l'Església de Santa Maria es remunta a l'any 2012 quan el Consell Parroquial amb Mossèn Llorenç Utges al capdavant, van recollir els 20.000 € necessaris per a dur a terme l'actuació. Uns inicis de projecte que van ser possibles després de rebre el vistiplau de la Comissió de Cultura de Lleida, del Bisbat d'Urgell, de l'Ajuntament d'Agramunt i del Consell Parroquial.

L'artista agramuntina Serafina Balasch ha estat l'encarregada de fer el disseny de les tres peces previstes per al gran rosetó central i els dos vitralls laterals. El disseny és una clara evocació a la llum, la terra i l'aigua de la pluja. Uns vitralls que han estat confeccionats al taller del mestre vitraller Gerard Balcells a Vallbona de les Monges. Els nous vitralls estan instal·lats des del passat més de març.

Mare de Déu del Castell d’Agramunt

La talla de la Mare de Déu és una talla de fusta policromada i daurada d'autor desconegut datada del segle XIV. És una talla amb un nen assegut a la falda de la mare de Déu. Inicialment, presidia la capella del castell dels senyors d'Agramunt, fins que al segle XVIII va passar a l'església de Santa Maria, on es va venerar fins a la Guerra Civil. Arran del conflicte va desaparèixer i durant molts anys es va donar per perduda, fins que, l'any 2009, una veïna d'Agramunt va localitzar i identificar la talla a les sales de reserva del Museu de Lleida.

Després de la descoberta el 2009, per part de l'agramuntina Virginia Costafreda, l'Ajuntament d'Agramunt i la Parròquia d'Agramunt van iniciar els tràmits per tal de poder restaurar-la i tornar-la a Agramunt. Gràcies a la col·laboració del Departament de Cultura, mitjançant el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMB), que va dur a terme la rehabilitació de la talla, i el finançament d'una part dels treballs per part de la Parròquia, es va poder dur a terme una gran tasca de restauració. El passat 17 de març de 2013 es va presentar la ja restaurada Mare de Déu del Castell que podem veure en l'actualitat a la Capella dels Socors dins l'Església de Santa Maria d'Agramunt.

Refugi antiaeri

El refugi antiaeri, que es troba sota el temple de Santa Maria d'Agramunt és un equipament singular a tot Catalunya, que ha estat recuperat com a símbol del qual va patir la població durant la Guerra Civil del 1936-1939. Aquest espai forma part dels Espais de la Memòria recuperats pel Memorial Democràtic. El refugi segueix la nau central i el creuer del temple. La galeria llarga té 34 metres, des de l'entrada principal al mig de la plaça fins al peu de l'altar major i la transversal fa 28,4 metres; les amplades van des d'1 a 1,4 i 2 metres, mentre que l'alçada mitjana és de 2 metres. Dins el refugi si pot veure una mostra permanent gràfica i documental que explica com van viure els veïns agramuntins aquest període de guerra. El refugi va ser inaugurat un cop realitzats els treballs de rehabilitació, el gener del 2009.

Comentaris