Èxit de públic a la 29a Fira del Torró i la Xocolata a Pedra d'Agramunt

El públic compra en una de les parades de la Fira del Torró d'Agramunt.
photo_camera El públic compra en una de les parades de la Fira del Torró d'Agramunt.

Agramunt, s'ha convertit un any més en cita obligada per als amants del dolç. Milers de persones han passat aquest cap de setmana per la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, un certamen que cada any presenta noves creacions i potencia el consum d'aquests productes durant tot l'any.

L'Ajuntament i els torronaires locals asseguren que han esquivat la incertesa de la situació política actual i que les vendes s'han mantingut i, fins i tot, han crescut lleugerament en alguns casos

El Pavelló Dolç de la Fira del Torró d'Agramunt ple de visitantsAgramunt va decidir mantenir la cita firal tot i que altres esdeveniments previstos aquest cap de setmana a les comarques de Lleida es van suspendre a última hora, com la Fira del Préssec d'Alfarràs, al Segrià, o el festival gastronòmic Rumm de food trucks a la ciutat de Lleida.

Bernat Solé ha assegurat que , l'organització prepara canvis per a l'any que ve, coincidint amb la trentena edició, amb l'objectiu de donar més projecció al certamen 

Alcalde d'Agramunt, vol que el trentè aniversari suposi un punt d'inflexió amb nous incentius per gaudir de la gastronomia i de la ciutat. Solé ha afirmat que, malgrat els dubtes, van decidir tirar endavant la fira perquè els petits elaboradors de torró i els petits empresaris o comerciants que s'exposen a la fira cada dia han de pujar i baixar la persiana, i els ajuntaments hem d'estat al costat de tothom independentment del que passi al país, encara que condicioni. I, en aquest sentit, ha celebrat la decisió ja que el públic ha respost i les vendes han anat bé. 

Hi ha hagut igual o més afluència de públic que l'any passat i s'ha venut el mateix o fins i tot una mica més

Tallers a la Fira del Torró d-AgramuntAixí ho han ratificat els productors locals de torró i xocolata. Segons el propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, ha vingut més gent de la que esperàvem i la fira ha estat tan bona com la de l'any passat. Lluís Roig, de Torrons Roig, ha assegurat que no s'han notat repercussions de la situació polítics del país: hi ha hagut igual o més afluència de públic que l'any passat i s'ha venut el mateix o fins i tot una mica més. Zoe Valero, segona generació de l'empresa Torrons Fèlix, ha reconegut que dissabte al matí hi havia certa incertesa però finalment estem molt contents de com ha anat i la valoració és realment positiva.

La fira ha programat una vintena d'activitats, entre les quals sessions amb cuiners de renom per donar a conèixer les possibilitats gastronòmiques del torró. Aquest diumenge han passat per l'Aula del Gust del certamen el xef amb estrella Michelin Joel Castañé -del restaurant la Boscana de Bellvís, al Pla d'Urgell- o el televisiu Marc Ribes, presentador dels programes Cuines i Joc de Cartes de TV3.

Castañé ha presentat un cremós de xocolata amb torró i ha mostrat al públic que omplia la sala com funciona una impressora 3D a la cuina, en aquest cas com a substituta de la mànega pastissera

Alhora, s'ha ampliat l'Aula del Tast, on els visitants han pogut degustar torrons i xocolata, però també vins, cerveses, coques de recapta, formatges o sushi. A la Carpa de la Cuita s'ha mostrat en directe com s'elabora el clàssic torró d'Agramunt i també la xocolata a la pedra. 

Activitats infantils a la cuina de la Fira el Torró d'AgramuntLa Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt s'ha consolidat com una de les gran cites gastronòmiques del país des de la seva fundació el 1988. S'hi pot trobar el torró elaborat tal com es feia fa més de 300 anys i també degustar innovacions de sabors i ingredients que trenquen amb qualsevol tradició. 

Els pavellons firals han acollit uns 80 expositors, als quals cal sumar unes 140 paradetes de productes artesanals desplegades pels carres de la capital del Sió. A l'espai central, el Pavelló Dolç, dedicat als mestres torronaires locals, s'hi han trobat novetats com torró de vi, de pipes de carabassa, de xocolata amb xurros, de mel i llimona i de pastís 'tatín' amb poma caramelitzada. 

Aquestes són les noves creacions que Torrons Vicens ha elaborat conjuntament amb el xef Albert Adrià. També ha presentat el Torró Història, inspirat en el recepta original de la Pastisseria Prats-Fatjó de Barcelona, on el mestre torronaire Àngel Velasco -pare- va entrar a treballar quan tenia 14 anys. Segons Velasco, les novetats que han tingut més acceptació han estat el Torró Història i també el de pipes de carabassa, fet que l'ha sorprès perquè és lleugerament picant i "pensàvem que arribaria només a paladars més sibarites".

Tretze restaurants lleidatans s'han sumat enguany a la Ruta del Torró i durant tot aquest mes d'octubre ofereixen menús amb torrons i xocolata com a ingredients

Les novetats de Torrons Vicens AgramuntTorrons Vicens ha fabricat dues barres gegants de 250 quilos cadascuna, una de Torró Història i l'altre de Mel i Llimona, que s'exposen a la fira i aquest diumenge s'han repartit entre els visitants. Un altre producte nou de la firma són les barretes de torró ecològiques que substitueixen les típiques barretes energètiques. S'han elaborat amb la col·laboració del corredor de muntanya Eugeni Rosselló de la Pobla de Segur. 

Torrons Fèlix també ha presentat noves formes de bombons de torró i la principal novetat de la firma Torrons Roig ha estat la varietat de maduixes amb nata.

Aquest any la fira ha fet una aposta per potenciar el seu caràcter més familiar i ha estrena una nova carpa - l'espai Cuinetes- on infants i adolescents han participat en tallers gastronòmics guiats. Aquest diumenge han après a fer creps de xocolata amb taronja o còctels sense alcohol. La directora de la Fira, Fàtima Puig, ha afirmat que el canvi ha estat molt positiu i els tallers infantils s'han omplert de participants

  •  

Comentaris