Minguell comença la fase final de les pintures de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega

El conjunt mural serà un dels majors exemples contemporanis arreu del món d'aquesta tècnica pictòrica mil·lenària 

Josep Minguell, Maria Alba Pijuan Vallverdú, Estefania Rufach i Josep Maria Vilaseca. Foto: Arxiu Minguell.
photo_camera Josep Minguell, Maria Alba Pijuan Vallverdú, Estefania Rufach i Josep Maria Vilaseca. Foto: Arxiu Minguell.

L'artista targarí Josep Minguell ha fet públic el projecte de la darrera fase del cicle de pintures al fresc de l'església de Santa Maria de l'Alba, que començarà a pintar a principis de 2022.

Es tracta d'un conjunt de pintures iniciat l'any 2006 i que un cop finalitzat sumarà 1.014 m2, convertint-se en el conjunt mural més gran pintat per l'artista i un dels més grans exemples contemporanis de pintura mural al fresc del món

L'acte de presentació, que va tenir lloc el divendres 26 de novembre, va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Tàrrega, Maria Alba Pijuan Vallverdú; la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach; i el rector de la parròquia de Tàrrega, Josep M. Vilaseca, com a representants de les institucions patrocinadores de l'obra.

"Aquesta fase final tindrà un fort efecte visual, ja que es pintarà el presbiteri, que és el nucli central de l'edifici. Enllaçarà els frescos de les voltes i del creuer i les pintures murals envoltaran tot l'edifici", ha declarat Minguell, un dels màxims exponents mundials en aquesta tècnica.

Minguell començarà a pintar a inicis de gener i acabar l'obra al llarg del 2022, any en què aquest temple catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) celebra el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra.

Històricament, la pintura mural ha estat utilitzada per decorar grans construccions arquitectòniques com la Capella Sixtina de Miquel Àngel

Els esbossos, dibuixos a gran escala i les maquetes tridimensionals preparatòries usades per Minguell conformen una exposició que apropa al visitant al pensament del pintor a l'hora de gestar el projecte. Titulada L'hora de l'alba, la mostra s'ha inaugurat coincidint amb la presentació del projecte i es podrà visitar al Museu Tàrrega Urgell fins al 30 de gener.

L'artista ja ha pintat al temple uns 800 m2 i resten els 214 m2 a l'altar major

Aquesta darrera intervenció pictòrica de Minguell s'aplicarà sobre les parets del presbiteri, que van ser pintades de color blau fosc saturat en una reconstrucció acabada l'any 1970 (el presbiteri original es va cremar accidentalment a mitjans del segle XIX i la reconstrucció va ser destruïda durant la Guerra Civil Espanyola).

Comentaris