24.10.2021 |

L’historiador i arqueòleg de Verdú Ramon Boleda Cases va morir diumenge als 98 anys

L’historiador i arqueòleg de Verdú, Ramon Boleda Cases, va morir diumenge a la matinada als 98 anys, personatge que ha estat reconegut per difondre el patrimoni cultural urgellenc

L’historiador i arqueòleg de Verdú, Ramon Boleda @GuillemBoleda
L’historiador i arqueòleg de Verdú, Ramon Boleda @GuillemBoleda
L’historiador i arqueòleg de Verdú Ramon Boleda Cases va morir diumenge als 98 anys

L'historiador de Verdú Ramon Boleda va morir diumenge als 98 anys, personatge que serà recordat com a referent en l'arqueologia de Verdú, l'Urgell i la plana de Lleida. Va néixer el 1922 a Verdú en una família pagesa, i va seguir la tradició familiar però compaginant-la amb la seva passió per la història i arqueologia de la comarca i de la plana de Lleida. Va ser alcalde del municipi de l'Urgell entre els anys 1962 i 1971.

L’historiador i arqueòleg de Verdú, Ramon Boleda @GuillemBoledaBoleda va treballar incansablement tota la seva vida en la recerca d'alguns jaciments com el Molí de l'Espígol de Tornabous o el Pla de les Tenalles de la Móra a la Granyanella. El seu treball constant de prop d'un segle i el compromís amb l'arqueologia i la història local va fer possible que Boleda aplegués una important col·lecció de peces arqueòlogues, la majoria restaurades per ell mateix. Tot just fa un any, l'Ajuntament de Verdú va posar el nom de Museu Arqueològic Ramon Boleda a una sala del Castell d'aquesta població, per tal d'acollir la col·lecció.

L’historiador i arqueòleg de Verdú, Ramon Boleda @GuillemBoledaEls seus descobriments quedaran en els nombrosos articles que va escriure i publicar en revistes com el Xercavins o la Nova Tàrrega. També són nombrosos els llibres que ha escrit sobre la història de la comarca de l'UrgellLa ceràmica negra de Verdú, Santa María de Verdu i altres temes, Llibre de Verdú, Cròniques de la història viva, Soldats i maquis al Pallars i a la Vall d'Aran

També cal mencionar i destacar que Boleda va ser un dels fundadors del Grup de Recerques de les Terres de Ponent Boleda ha rebut el Diploma de la Generalitat al Reconeixement dels Mèrits en favor del Patrimoni Cultural, el premi Urgellenc de l'Any dels Premis Culturàlia i la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Verdú entre altres distincions.

L’historiador i arqueòleg de Verdú Ramon Boleda Cases va morir diumenge als 98 anys
comentaris