El Museu Trepat de Tàrrega commemora els deu anys com a espai de creativitat, identitat i diàleg

Les naus industrials de Cal Trepat de Tàrrega han exercit d'eina d'acompanyament i suport a centenars de projectes creatius de l'àmbit de la dansa, fotografia, la música, cinematogràfica o les arts escèniques
Commemoració 10 anys de Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez
photo_camera Commemoració 10 anys de Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez

Les naus industrials de Cal Trepat de Tàrrega han exercit d'eina d'acompanyament i suport a centenars de projectes creatius de l'àmbit de la dansa, fotografia, la música, cinematogràfica o les arts escèniques. L'antiga factoria targarina commemora enguany una dècada de la seva conversió en espai museístic dedicat al patrimoni industrial del segle XX.

Commemoració 10 anys de Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez
Commemoració 10 anys de Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez

La direcció de l'espai museístic va organitzar aquest dimarts l'acte de celebració en l’antic departament comercial de l'equipament, que va estar presidit per l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan a qui van acompanyar la regidora Ivonne Pont; el director territorial de Cultura, Albert Turull; la regidora Rosa Maria Perelló, alcaldessa que inaugurà el museu l’any 2012; Joan Amézaga, alcalde que va recollir la cessió al consistori targarí l’any 2006; i el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, amb el director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa.

Les naus d’aquest centre museístic dedicat al patrimoni industrial del segle XX s’han consolidat com un pol de creativitat, identitat i diàleg amb el territori

Per commemorar la trajectòria de l'equipament, es va presentar un audiovisual que recull el testimoni de persones que han contribuït a crear i fer créixer el Museu Trepat tot rememorant una primera dècada de trajectòria farcida d’activitats. El treball vol ser un exercici de reflexió, memòria i agraïment tant a tothom que ha deixat empremta al museu com a les 70.885 persones que l’han visitat al llarg dels últims deu anys.

Espinagosa va destacar que ha estat una dècada plena de recerques, visites guiades, esdeveniments culturals, reunions, innovacions i descobertes que ens encoratja a continuar creixent i compartir els valors que ens identifiquen com a museu: creativitat, identitat i diàleg.

Foneria del museu Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez
Foneria del museu Cal Trepat de Tàrrega ©JosepAPérez

Espai museístic testimoni de la mecanització del camp

La museïtzació de Cal Trepat s’inaugurà el 22 de juny del 2012, sis anys després que la fàbrica de maquinària agrícola fos cedida al consistori targarí. Abans de l’obertura de l’equipament es fa dur a terme un llarg treball de recerca i inventari. El Museu Trepat esdevingué així un espai públic dedicat a la preservació i divulgació del patrimoni industrial, en especial sobre el procés de mecanització del camp.

A més, i per dinamitzar-hi l’activitat i acostar l’espai al públic, les naus han acollit diversos esdeveniments culturals (Embarrat, McTrepat) al mateix temps que part de les naus s’han destinat a altres usos com viver d’empreses, taller de fusteria o assaigs oberts de FiraTàrrega. El complex també ha estat escenari del rodatge de videoclips i de la pel·lícula ‘Vulcania’, i ha esdevingut protagonista d’un llibre de fotografies de Joan Fontcuberta, nombroses publicacions de recerca i fins i tot d’una novel·la històrica.  

Comentaris