De la peixateria als fogons de Cal Senzill

La nostra marca és la proximitat, la qualitat i la temporada dels nostres productes, ja que vivim en un entorn en el qual la riquesa i la quantitat de productes que es conreen a la nostra terra és infinita
Montse Llort i la seva filla de Cal Senzill de Bellpuig ©JosepAPérez
photo_camera Montse Llort i la seva filla a la parada de Cal Senzill a la fira ©JosepAPérez

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, en la seva tasca de suport i promoció al teixit socioeconòmic del territori, impulsa la xarxa de productes de proximitat Aliments del territori i tu amb l’objectiu de donar a conèixer els aliments locals i de qualitat de les terres lleidatanes.

Un treball conjunt de suport al sector agroalimentari del nostre territori que és possible gràcies a la col·laboració dels consells comarcals de les terres de Lleida, Pirineu i del Conselh Generau d’Aran, així com dels 400 productors i restauradors que hi participen i que fan possible la materialització d’aquesta iniciativa de desenvolupament rural a través de la promoció de productes agroalimentaris de qualitat.

Espai Aliments del Territori i tu ©JosepAPérez
Espai Aliments del Territori i Tu ©JosepAPérez

Aquesta xarxa de productes té dos mecanismes que contribueixen a l’assoliment dels seus objectius: la web-app Aliments del Territori i Tu (alimentsdelterritori.cat) i l'organització de mostres gastronòmiques en fires rellevants de terres lleidatanes: Fira Q de Balaguer, Fira Oli i les Garrigues, Fira de Sant Josep, Fira de Sant Miquel i la Fira de Sant Ermengol. Totes elles conformen un aparador itinerant que aglutina al seu voltant una selecció d’aquests productors i certàmens amb programes de tastos, activitats, demostracions, xerrades, etc., per difondre la tasca d’aquest teixit productiu, tan important per al desenvolupament econòmic del territori. 

Cal Senzill són uns d'aquests productors del territori, concretament de Bellpuig, que despleguen el seu projecte sota l’aixopluc de la xarxa de productes de proximitat Aliments del Territori i Tu.

Han arrencat l’any participant en la Fira de l’Oli i de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que es va celebrar a les Borges Blanques del 21 al 23 de gener.  La propietària del projecte familiar, Montse Llort, presentava el seu catàleg de productes al voltant de l’espai Aliments del Territori i Tu.

Montse Llort de Cal Senzill de Bellpuig ©
Montse Llort de Cal Senzill de Bellpuig ©

De la peixateria als fogons de Cal Senzill

"Els valors afegits de la nostra marca són la proximitat, la qualitat i la temporada dels nostres productes, ja que vivim en un entorn en el qual la riquesa i la quantitat de productes que es conreen a la nostra terra és infinita".

Així ho explica Montse Llort, que ens parla del projecte de Cal Senzill. L'entrevistem.

Com neix el vostre projecte empresarial?

El nostre projecte comença en el moment que nosaltres fem sofregits. Jo he sigut tota la vida peixatera, i els elaborava per no haver-me de passar dues hores a la cuina cada diumenge preparant-lo. El sofregit es va començar a vendre a la peixateria on treballava, i  a partir d'aquí, vam adonar-nos que podíem enfocar-nos en la venda del producte i vam preparar-nos per sortir al mercat.

Des de la vostra actual seu, a Bellpuig, quina és la varietat de productes que elaboreu a l'obrador?

Continuem amb els sofregits, però en algun punt també vam començar a incorporar algunes melmelades perquè teníem carabasses a l'hort, per exemple, i vam anar fent. La confitura de ceba també és un dels productes que fa molts anys que fem i que també té molta sortida. Anem passant per la vida i anem coneixent gent. Un bon dia vam conèixer en Josep Mestre, que cultivava mostassa ecològica, i ara fem dues varietats de mostassa: la dolça i la de nous, cultivades d'aquí. Arran d'augmentar aquest cercle també hem començat a fer algunes sals, i treballem amb una sal fòssil, que és d'aquí d'Odèn, és a dir, que tota la sal que posem nosaltres als nostres productes és sal fòssil, que és una sal neta, pura, verge, i no té plàstics ni res de tot això.

Explica'ns més sobre la sal fòssil.

La sal fòssil prové d'un mar que anteriorment va existir allà, i ara, a mesura que hi passen les aigües, surt l'aigua salada. Aleshores l'assequen, i quan l'aigua s'evapora, se n'extreu una sal neta que no està contaminada per plàstics i de tot el que anem tirant al mar. Té molta importància, això de la sal, perquè no acostumem a donar-li importància, però avui el mar està força embrutit.

Com vau començar amb les fires?

Tot sovint es té un cert concepte que la política... Però quan vam conèixer la Diputació de Lleida en una de les primeres fires on vam participar, a Balaguer, els vam trobar molt propers. Recordo que aquell dia, al primer contacte, vam sentir que els teníem molt a prop, i això ens sembla molt important. És un canal molt directe i interessant. En moltes fires que anem, tenim un espai on promocionar els nostres productes i donar-los a tastar, però a més, tenim aquesta proximitat que ho facilita tot molt, sense passar per tràmits burocràtics ni obstacles. Els trobem!

I el consumidor, on pot trobar el vostre catàleg de productes? Quin és el vostre canal de distribució habitual?

Nosaltres vam iniciar-nos en fires i distribuint en botigues, tot i que nosaltres no tenim cap gran distribuïdor, sinó que ho fem tot nosaltres. De vegades, fins i tot ens ajuden la filla i el fill. No tenim la intenció de fer-nos grans perquè has de canviar els processos, i no pots dedicar-te tant al detall. Per exemple, ostres!, descobreixes una sal bona i interessant però que costa una mica més. Doncs bé, nosaltres mateixos ens hi ajustem. No és el nostre objectiu fer-nos grans perquè, aleshores, la qualitat del producte baixa, i no pots oferir el mateix quan fas mils i mils de pots.

Amb tot el temps que portem de pandèmia, el consumidor s'ha mostrat més sensible amb la qüestió dels productes de proximitat?

Sí. La veritat és que, quan va començar la pandèmia, estàvem preparats per distribuir en botigues, que és un canal, però també per moltes fires que ens venien aleshores, i la veritat és que, quan hi participes,  sembla que no, però la gent et coneix molt, de manera directa. Després, la gent va fer comandes en línia, ens vam arreglar una mica la pàgina web, i va funcionar. També va ser a través de les botiguetes petites que buscaven aquest producte de proximitat i qualitat. Trobo que la gent, els consumidors i nosaltres, ens hem adaptat a la situació i ens n'hem sortit prou bé.

Teniu botigues a la demarcació de Lleida on hi hagi els vostres productes?

Sí. Tenim botigues a Lleida, a Ivars... Tot i que no distribuïm en moltes perquè, com us he dit, gran part ho fem nosaltres directament. Sí que ens fa molta gràcia que, a diferència de quan passa un distribuïdor -que ve i se'n va-, a les nostres botiguetes, el tracte és molt 'de tu a tu' i, quan ho necessiten, et fan un truc i et diuen “Montse, quan puguis em baixes”, i aleshores nosaltres fem la ruta i aprofitem per estalviar gasoil i temps. Ens coordinem tots molt bé.

Un producte estrella del vostre catàleg?

La confitura de ceba amb ceps sempre havia sigut al 'top', quan anàvem en fires sempre l'havíem tingut al mig. I ara, des de fa dos o tres anys, el producte estrella ha passat a ser la 'Quim va parir!', la salsa vinagreta picant. És superversàtil, com uns pantalons negres; el clàssic multiús de la nevera.

Parla'ns sobre el descobriment de la fòrmula 'Quim va parir!'!

Sempre buscàvem una salseta especial, i la veritat és que el nom li vam posar perquè, el dia que la vam fer i la vam tastar a casa, el nen va dir “qui'm va parir! Mare, si l'has clavada!, i vaig dir “ja la tenim!”. I bé, et serveix per a una carn o brasa, per unes patates xips, pels aperitius... Hi ha gent que també la posa als calçots perquè tampoc no és tan espessa, o també amb la verdura de cada dia.

Moltes gràcies a la Diputació per mantenir-se tan a prop!

Estand de Cal Senzill a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez
Estand de Cal Senzill a la Fira de l'Oli de les Borges Blanques ©JosepAPérez

Sobre Cal Senzill

Situats al centre de Bellpuig, són un petit obrador de conserves vegetals que neix com a projecte d’una emprenedora l’any 2010.

El seu objectiu des del principi ha estat estalviar hores de feina a totes aquelles persones que no compten amb el temps necessari per cuinar, o bé que els agrada cuinar amb productes reals i no processats. 

Els valors afegits de la seva marca són la proximitat, la qualitat i la temporada dels seus productes, ja que vivim en un entorn en el qual la riquesa i la quantitat de productes que es conreen a la nostra terra és infinita.

Els productes que elaboren no porten cap tipus d’additiu ni conservant, sempre respecten al màxim la matèria primera per tal que el producte final en sigui un derivat fidel.    

Comentaris