La capital de l’Urgell continua omplint el buit de bibliografies de dones destacades

La pintora i il·lustradora Dúnia Lorda Vidal ja té la seva biografia il·lustrada

La regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan Tarragó; les autores Maria Roser Oliva Llobet i Mireya González Escolà; la coordinadora d’Igualtat, Mireia Fontanet Viladot; la mare de la Dúnia, Josefina Vidal Morera; i altres familiars i convidats -  Ajuntament de Tàrrega
photo_camera La regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan Tarragó; les autores Maria Roser Oliva Llobet i Mireya González Escolà; la coordinadora d’Igualtat, Mireia Fontanet Viladot; la mare de la Dúnia, Josefina Vidal Morera; i altres familiars i convidats - Ajuntament de Tàrrega

La col·lecció de llibres On són les dones targarines continua creixent. Aquest dimarts, l’Ajuntament de Tàrrega va presentar a la Biblioteca Comarcal el setè volum, dedicat a la il·lustradora i pintora Dúnia Lorda Vidal (1964 – 1999). El nou llibre treu a la llum la contribució de Dúnia Lorda Vidal en els camps de la pintura i l’obra gràfica, en especial al diari Avui, on desenvolupà bona part de la seva feina.

Amb aquesta iniciativa editorial, la Regidoria d’Igualtat posa de relleu la trajectòria vital i professional de dones targarines, tant d’origen com d’adopció, que destacaren en els seus àmbits

La intenció és apropar didàcticament als infants el perfil de les dones ressenyades.Llibre Dúnia LordaL'autora del text és Maria Roser Oliva Llobet, que ha fet una recerca mitjançant entrevistes amb familiars, amics i companys de treball vint anys després de la mort de la Dúnia. De l’artista, Oliva ha destacat la seva enorme creativitat i caràcter entusiastaEls textos s’acompanyen de dibuixos de Mireya González Escolà.

Com en els lliuraments anteriors, la biografia, que és el setè volum, es presenta en forma de conte

Durant la presentació, per la seva part, la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan Tarragó, va assenyalar que Tàrrega anem omplint el buit de bibliografia existent sobre personatges femenins destacats de la nostra ciutat. L’edil també va manifestar que tot i que la Dúnia morí molt jove, deixà un gran llegat artísticA la presentació no va faltar-hi la mare de la Dúnia, l’escriptora Josefina Vidal, que també és protagonista d’un altre dels llibres de la mateixa col·lecció. Vidal va expressar la seva satisfacció per l’homenatge a la seva filla, a la qual recorda com una dona molt independent, profunda, comunicativa i apassionada per la pintura. Altres familiars presents a l’acte van ser els germans Isabel-Clara i Raimon junt amb la tieta Pilarín Lorda.

Més sobre Dúnia Lorda Vidal

Filla de la poetessa i política targarina Josefina Vidal Morera i del polític i crític literari Felipe Lorda Alaiz, a més de fillola de l’escriptor holandès Cees Nooteboom. Va néixer a Hilversum (Holanda) l’any 1964. El pare era professor de llengua i literatura a la Universitat d’Amsterdam i la mare treballà a Ràdio Wereldomroep, la Universitat de Groninga i l’Ajuntament d’Amsterdam. La família va tornar a Catalunya l’any 1977 i es va establir a Barcelona.

La Dúnia va començar a pintar des de ben jove. Va estudiar a l’Escola Isabel de Villena de Barcelona, on va conèixer el pintor Joan Vila Grau, que va reconèixer la seva vàlua. Es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona l’any 1988. Va treballar com a il·lustradora i dissenyadora gràfica al diari Avui sense abandonar mai la seva faceta de pintora. El seu talent artístic i creatiu també va quedar plasmat en il·lustracions de llibres, portades de discos, logotips, storyboards... L’any 1995 se li va diagnosticar un càncer i malgrat la malaltia va continuar treballant al diari i pintant. Va morir l’any 1999 a l’edat de 34 anys.

On són les dones targarines?

La col·lecció de llibres On són les dones targarines s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932); l'artista conceptual Olga L.Pijoan (1952 - 1997) i les germanes llibreteres Rosina (1921 – 2010) i Maria Teresa (1924 – 2012) Pera Güell.

Comentaris