Una proposta de creació col·lectiva entre l'art i la ciència aixecarà el teló de Fira Tàrrega 2017 durant 40 hores

La programació inclou 54 projectes de 8 països diferents amb 21 estrenes, que pararan atenció especial a la participació

foto fira tarrega 2017 acn 2 interior
photo_camera Un moment de la roda de premsa de presentació del FiraTàrrega 2017 d'aquest dimarts 20 de juny de 2017 / ACN

FiraTàrrega ha presentat aquest dimarts la programació 2017, que se celebrarà del 7 al 10 de setembre i inclourà 54 projectes provinents de 8 països diferents amb 21 estrenes. L'eix vertebrador serà la participació i s'estructurarà en cinc seccions: participa, reclama, actua, celebra i juga. La meitat de les companyies que presentaran espectacle són catalanes, una quarta part de l'estat espanyol i el 18% restant internacionals. Un any més, el teatre i dansa són els plats forts, així com les arts visuals, el circ, la música i les titelles. Un 40% de les propostes seran estrenes, la majoria de passis s'orientaran a tots els públics. Inaugurarà la fira 'urGENTestimar', una proposta col·lectiva de 40 hores que farà una recerca artística i científica sobre l'amor, la convivència i el respecte.

Entre els temes que centraran FiraTàrrega 2017 hi ha la memòria, la inclusió, la dona, els límits o el territori. En aquesta edició, el certamen participa en la coproducció de 14 espectacles a través del programa 'Suport a la Creació', un 28% del total de la programació. 

Una programació que busca la connexió amb els espectadors

Les produccions estan distribuïdes en diverses seccions. Pel que fa a 'Reclama', les funcions que plantegen debat, hi destaca l'estrena de 'Màtria (Narrar el silenci)' de Carla Rovira; 'D-Construction' de la companyia Dyptic, un espectacle de dansa hip-hop enèrgic, o també la peça visceral i impactant sobre la fragilitat de l'amistat, l'enveja i l'èxit amb 'Pool (no water)' dels Íntim Produccions. El 'Reclama' també oferirà 'Poweball', de Kognitif, i 'The Meeting Point' de Patricia Habchy Company, una coreografia de gests quotidians entre un home cec i una dona que cerca noves correspondències entre la informació visual, la sonora i la textual. Finalment, la producció que ha fet residència a Tàrrega 'Diez de cada diez', de Valeria Píriz, també s'inclourà dins la secció. 

A la secció 'Actua', en la que el públic s'involucrarà en els espectacles, hi haurà produccions com 'Bologna: Pasolini', de la popular companyia de dansa La Veronal. La companyia Weibel Weibe oferirà 'Breaking Point', un experiment circense sobre la possibilitat, la resistència i els límits i també s'estrenarà 'Momentos estelares de la humanidad' d'Eléctrico 28, una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humans. 'Ferida', una coproducció de FiraTàrrega amb el Festival Imaginarius de Santa Maria de Feira, que parteix del concepte de memòria com a eix vertebrador, el nou espectacle de la companyia Moveo 'Conseqüències' i 'Ningú no va als aniversaris a l'estiu' dels Hermanos Picohueso completen aquesta secció.

Pel que fa a 'Celebra', que oferirà produccions "per a fer saltar" els espectadors, destaca la dansa urbana de 'Topa' dels Kukai Dantza & Brodas Bros. També destaca l'estrena de l'espectacle de percussió i pirotècnic itinerant 'Silence!' de Commandos Percu i 'Wetfloor' el primer solo de la clown Cristina Solé. 

A la darrera secció, 'Juga', destinada als espectacles lúdics, permetrà fer un passeig espacial amb 'I-Mag 341' de la companyia Peus de Porc. La companyia Tombs Creatius proposarà un viatge experiencial per adults per arribar al límit de cadascú i una instal·lació de jocs de fusta inspirada en el món casteller. 

Un estudi sobre l'art i la ciència inaugurarà la fira

Una de les voluntats principals de FiraTàrrega és centrar-se en la participació. Per això, l'artista multidisciplinària Ada Vilaró i el científic Josep Perelló presentaran 'urGENTestimar'. L'acció inaugural de la fira serà un projecte artístic que té la voluntat de diluir les fronteres des de l'art i la ciència, basant-se en la participació comunitària. 

El treball contempla unes sessions amb associacions i col·lectius de Tàrrega, el llançament d'un grup de conversa a la xarxa i l'experiència relacional entre individus durant 40 hores a la fira.

Comentaris