21.10.2021 |
Territoris.cat

Roser Capdevila, Pedrenyal d'Honor 2019, dissenya per Castellserà les Tres Bessones bandoleres

les Tres Bessones bandoleres, per la il·lustradora Roser Capdevila
Les Tres Bessones bandoleres, per la il·lustradora Roser Capdevila, Pedrenyal d'Honor 2019.
Roser Capdevila, Pedrenyal d'Honor 2019, dissenya per Castellserà les Tres Bessones bandoleres

Els propers 11 i 12 de maig tindrà lloc a Castellserà la 15a edició de la Festa del Bandoler, festa declarada d’interès comarcal que vol rememorar els fets ocorreguts a la localitat, a finals del s. XV i principis del s. XVI, relacionats amb els bandolers. Fets que estaven, molts d’ells, relacionats amb el bandoler, cap de quadrilla, fill de la vila, Perot d’Argensola.

El Pedrenyal d'Honor 2019

En el marc d'aquesta celebració, el Pedrenyal d'Honor es concedeix cada any a una persona o entitat relacionat amb la història de Catalunya o els bandolers en concret. Fins ara s’ha concedit, entre d’altres a l’Enric Calpena, pel seu programa de ràdio En Guàrdia; Martí Gironell, per la seva novel·la sobre bandolers; a la revista Sàpiens; als abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa; als trabucaires de Cardedeu; i l’any passat, al músic Jaume Arnella.

Aquest any, la distinció recaurà a les mans de la il·lustradora Roser Capdevila, autora dels populars dibuixos de Les tres bessones i que aquest any ha celebrat el seu 80è aniversari.

La il·lustradora, de formació autodidacta, ha rebut guardons com el Premi d’il·lustració de la Generalitat de Catalunya, (1984), Premi Nacional d’Audiovisual (1999), Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2004) o la Medalla d’honor del Parlament de Catalunya (2010)

Per aquest motiu, una de les novetats principals de la festa és l’edició d’un conte per als més menuts de Perot d’Argensola, el bandoler de Castellserà. El conte no s’ha volgut presentar per la coincidència amb les eleccions, i es presentarà en l’edició del 2020. Tot i això, la història sí que es podrà escoltar al contacontes que es farà el proper divendres a la nit dins dels actes de la Festa del Bandoler.

Cartell Definitiu2

Una nova dansa de David Pradas

Una de les novetats de l’any passat va ser l’estrena de la Dansa de l’Alera i el Perot composada per David Pradas i enregistrada pel grup tradicional Ksonronda de Balaguer als estudis de la Gata Roja. Aquest any, amb la voluntat que tots els personatges de la història del Perot tinguin una dansa, s’estrenarà la Dansa del batlle, composada també pel compositor local David Pradas.

Tot i que l’organització recau en l’ajuntament, moltes entitats locals i persones a títol individual treballen per fer possible la Festa del Bandoler

A més, en aquesta edició també es podran veure dues exposicions. A la Panera, una mostra de les pintures de les alumnes del taller de pintura de l’Associació de dones Esclat de Castellserà i, a la Garuta, una exposició sobre el el món del treball als llibres infantils i juvenils.

Petits Bandolers, el festival per als més menuts

Amb la voluntat que la festa arreli entre els més petits de les cases i també se la facin seva, s’estrenarà també el Festival Petits Bandolers, que engloba totes les activitats de diumenge a la tarda i que comptarà aquest any amb l’estrena de l’espectacle PIGS de la reconeguda companyia Campi Qui Pugui i un concert del grup El Pot Petit, referent de la música per a nens i nenes.

Per aquest festival, la il·lustradora Roser Capdevila ha dissenyat expressament la imatges de les tres bessones bandoleres

La fira amb productes artesans i gastronòmics, les sortides, les representacions teatrals i concerts acabaran de completar el programa.

Roser Capdevila, Pedrenyal d'Honor 2019, dissenya per Castellserà les Tres Bessones bandoleres
comentaris