23.04.2021 |
Territoris.cat

Tàrrega aprofundeix en el seu passat jueu medieval amb un nou cicle de conferències

Tindran a lloc cinc ponències del 23 de març al 20 de juliol al Museu Comarcal de l’Urgell

tareega3
Peces recuperades de la necròpoli de Les Roquetes
Tàrrega aprofundeix en el seu passat jueu medieval amb un nou cicle de conferències

La Regidoria de Cultura de Tàrrega inicia aquest dijous 23 de març una nova edició del cicle de conferències dedicat al passat jueu medieval de la vila.

És una proposta divulgativa que complementa el fons patrimonial exposat a la sala permanent 'Tragèdia al Call – Tàrrega 1348' del Museu Comarcal de l’Urgell. Aquesta col·lecció permanent, testimoni de l’empremta que deixà la comunitat hebrea al territori, documenta les excavacions arqueològiques efectuades a la necròpoli de Les Roquetes, on es localitzaren les restes de víctimes de l’assalt al call de Tàrrega registrat l’any 1348.

Els encarregats de pronunciar les conferències, en molts casos, són especialistes i investigadors que van contribuir al projecte museogràfic de la sala.

El cicle consta de cinc conferències fins al mes de juliol, convocades ales 20:30h al Museu Comarcal de l'Urgell

La xerrada de dijous, a càrrec de Clara Jáuregui, girarà al voltant de l'exercici de la professió mèdica en el si de la comunitat jueva del segle XIV. Altres eixos temàtics seran el paper de les dones jueves a la Catalunya medieval, la festa jueva del xàbat o les diferents formes de vestir entre jueus i cristians.

Enguany també s’obre el ventall temàtic més enllà de l’època medieval i s’ha programat una xerrada sobre les rutes d’evasió dels jueus fugint del terror nazi. Una altra novetat és el fet que les conferències s’enregistraran i es podran visionar posteriorment mitjançant les xarxes socials del Museu Comarcal de l’Urgell, possibilitant una difusió molt més àmplia dels continguts exposats.

Tàrrega aprofundeix en el seu passat jueu medieval amb un nou cicle de conferències