Tàrrega aprova accions urgents per restaurar i preservar el mur sud del castell

Treballs de reforç i consolidació de l’estructura amb un pressupost de 21.232 euros· La capital de l’Urgell inverteix esforços per conservar aquest exponent del patrimoni històric local
Mur sud del Castell de Tàrrega, que serà objecte de restauració
photo_camera Mur sud del Castell de Tàrrega, que serà objecte de restauració

L'Ajuntament de Tàrrega ha donat llum verda a un conjunt d’accions per restaurar i consolidar el mur sud del castell medieval, el qual pateix greus danys a causa dels aiguats registrats en el decurs del darrer any.

Es tracta d’una actuació urgent per reforçar l’estructura i evitar desperfectes majors

En aquest sentit, la capital de l’Urgell ha aprovat una memòria valorada que preveu un pressupost de contractació de 21.232 euros. Un segment del vessant sud, construït el segle XIX quan el castell es refortificà amb motiu de les guerres carlines, es troba molt malmès per les pluges i s’haurà d’arranjar sota criteris de restauració.

L’actuació permetrà assegurar el tram i posar fi als problemes d’estabilitat que pateix. També s’incidirà en el substrat geològic sobre el qual s’assenta el mur. Les obres de restauració inclouran la revisió del coronament de la paret per tal d’evitar filtracions d’aigua que puguin provocar més forats i esquerdes. Així mateix, es vetllarà perquè les aigües pluvials s’evacuïn correctament sense malmetre el monument.

L’Ajuntament de Tàrrega ja ha informat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sobre aquest nou conjunt d’accions que es duran a terme al castell medieval, considerat un bé cultural d'interès nacional. Un cop adjudicats, els treballs es duran a terme en un termini de dos mesos.

Val a dir que, al marge d’aquesta actuació urgent, l’Ajuntament de Tàrrega també treballa en la redacció del pla director del castell, document que definirà la reordenació, millora i usos de l’entorn del monument. En aquest sentit, recentment s’ha expropiat una finca adjacent de 663 metres per destinar-la a zona verda. També s’ha de recordar que els tècnics del Museu Tàrrega Urgell han dut a terme diferents campanyes arqueològiques a la zona de la fortalesa des de l’any 2014, les quals han permès fixar les etapes de construcció que experimentà al llarg dels segles.

Comentaris