Tàrrega crearà un Banc de Medicaments per a malalts crònics amb pocs recursos

Presenten els comptes municipals per al 2016, els quals pugen a 16,7 milions d'euros dels quals un 15% es destinaran a la devolució de deute i 1,1 milions a inversions 

L'alcaldessa Rosa Maria Perelló (grup CiU) ) interiro
photo_camera L'alcaldessa Rosa Maria Perelló, en el decurs de la presentació dels nous comptes

L'Ajuntament de Tàrrega posarà en marxa l'any vinent a la ciutat un Banc de Medicaments per a persones amb pocs recursos econòmics que pateixin malalties cròniques. El projecte, si bé es troba en fase d'estudi, ja compta amb una partida inicial de 10.000 euros en el pressupost municipal de l'exercici 2016.

Per accedir al Banc de Medicaments, amb una fórmula similar al Banc d'Aliments, caldrà un informe preceptiu dels serveis socials juntament amb un aval mèdic. Així ho va explicar l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, en el decurs de la presentació dels nous comptes, que ascendiran a 14.717.000 euros. Sumant els set organismes autònoms (FiraTàrrega, Museu Comarcal, Museu Trepat, Llars d'Infants La Pau i El Niu, Escola de Música i SUMTA), el pressupost global ascendirà a 16.760.281 euros, xifra un 2,6% més alta que l'actual.

Segons fonts municipals, es tracta, a grans trets, d'un pressupost de continuïtat caracteritzat pel manteniment de la qualitat en la prestació de serveis a la ciutadania i per l'obligació d'amortitzar préstecs. En aquest sentit, es destinaran 2,5 milions d'euros a la devolució del deute i interessos, cosa que suposarà vora un 15% del total dels comptes. D'aquesta forma, la càrrega financera de l'ens es reduirà fins al 90%. En xifres, el deute global es reduirà durant l'any 2016 fins als 14,7 milions d'euros, quan ara se situa en 17 milions d'euros.

A despesa ordinària, el capítol de personal augmenta un 5% mentre que el de béns i serveis puja un 3,5%

Pel que fa a despesa ordinària, el capítol de personal augmenta un 5% mentre que el de béns i serveis puja un 3,5%. Dins la partida de personal es comptabilitza la retribució del 50% de la paga extra als treballadors públics que fou suspesa el desembre de l'any 2012. Pel que fa a política de despeses, els apartats de benestar i cultura rebran les majors assignacions amb un 12 i un 15% respectivament. Urbanisme, amb  un 10%, i educació, amb un 9,2%, també esdevindran els capítols amb més distribució de despesa. En l'àmbit d'ensenyament destaquen les aportacions a les llars d'infants i a l'Escola Municipal de Música.

Urbanització del carrer Urgell i nou pavelló per al Col·legi Àngel Guimerà

Els comptes mantindran un volum similar pel que fa a inversions, situant-se en 1.180.409 euros, un 2,3% per sota de l'actual. Les principals intervencions planificades són la urbanització del carrer Urgell (150.000 euros); la construcció d'un pavelló esportiu al Col·legi Àngel Guimerà amb usos extraescolars (100.000 euros); pavimentacions de via pública (75.000 euros); o la renovació de voreres al carrer del Segle XX (63.683 euros).

Així mateix, es destinaran 150.000 euros com a primer termini de la compensació per l'ús del solar a la cantonada de les avingudes de Catalunya i Balaguer mentre que uns altres 106.900 euros serviran per resoldre el litigi amb els antics propietaris dels terrenys del Càmping Municipal. Tot i no aparèixer consignada als pressupostos, l'alcaldessa també ha destacat la materialització de l'itinerari no motoritzat per a vianants que discorrerà entre Tàrrega i El Talladell, amb una inversió de 164.236 euros que sufragarà la Diputació de Lleida.

Antònia Pérez assumirà la Regidoria de Finances 

L'esborrany dels comptes es preveu sotmetre'ls a votació del Ple el pròxim 29 de desembre. En la mateixa sessió prendrà possessió del càrrec de regidora Antònia Pérez Martínez, dins el grup municipal de CiU, en substitució de Josefina Bernades García, qui renuncià el passat setembre "per motius personals". 

En aquest sentit, el Ple també aprovarà la modificació corresponent del cartipàs municipal, en què les competències de Josefina Bernades (Regidoria de Sanitat i Atenció a les Persones) seran ara assumides entre els edils Núria Franquesa, Noèlia Soto i Josep Castelló.

Comentaris