Es faran visites guiades a racons inèdits del call, entre altres activitats

IMATGE D'ARXIU · Espai del Museu Comarcal de l'Urgell dedicat al passat medieval jueu de la vila
photo_camera Espai del Museu Comarcal de l'Urgell dedicat al passat medieval jueu de la vila

Tàrrega se sumarà a la celebració de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya, enguany centrades en la tradició oral. La capital de l'Urgell esdevindrà així una de les set localitats catalanes que aquest diumenge 2 de setembre rememoraran amb diverses activitats el seu passat jueu.

El Museu Comarcal de l'Urgell oferirà a les 11.30 hores una visita guiada a l'espai permanent Tragèdia al Call – Tàrrega 1348, el qual exposa el llegat històric de la comunitat hebrea que residí a la vila medieval a més de significatives obres d'art de l'època. L'activitat, que ja es desenvolupa habitualment el primer diumenge de cada mes, afegirà un recorregut guiat pel call de Tàrrega. A més, el públic podrà accedir excepcionalment a baixos i soterranis d'edificis que alberguen estructures i vestigis de l'època medieval.

L'itinerari s'arrodonirà amb la lectura de versos del poeta jueu targarí Moixé Natan a càrrec de l'escriptor Xavier García.

Totes aquestes activitats són gratuïtes i estan incloses dins de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya, una iniciativa de l'Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu. L'entitat vol apropar els llocs jueus al públic en general i de mica en mica amplia el seu radi d'acció arreu d'Europa. Les altres localitats catalanes que enguany també hi participen són Barcelona, Besalú, Castelló d'Empúries, Girona, Lleida i Vilajuïga.

Tàrrega fa així un altre pas endavant per posicionar-se com un dels focus d'estudi del judaisme a Europa. Els vestigis preservats a la sala Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 constitueixen un valuós testimoni de la vida dels jueus a l'Edat Mitjana. Els objectes exposats provenen en la seva majoria de la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes. El context museístic inclou escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l'antiga església romànico-gòtica o la creu de terme restaurada. Tàrrega també ha senyalitzat amb plafons informatius diferents punts del seu call jueu.

Recentment, a més, s'ha publicat la novel·la Una aventura al call de Tàrrega de Gemma Peris i Maria Alba Minguell, la qual divulga de forma amena entre els joves el coneixement sobre el passat jueu de la localitat.

comentaris