Tàrrega estrena ruta pedagògica adreçada als més joves per descobrir el passat jueu de Tàrrega

Els alumnes de l'Escola Pia que han estrenat la nova activitat pedagògica, al Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega
photo_camera Els alumnes de l'Escola Pia que han estrenat la nova activitat pedagògica, al Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega

Tàrrega exposarà al públic tres documents del segle XIV relacionats amb la comunitat jueva medieval i cedits per l'Arxiu Parroquial de Verdú. Es tracta de tres registres notarials sobre préstecs de jueus a cristians. Aquests documents, anomenats instruments debitoris, tenen una gran rellevància pel que fa a la constatació de l'activitat creditícia de l'època. Des del pròxim cap de setmana i durant un any, els tres pergamins s'exhibiran a la sala Tragèdia al Call – Tàrrega 1348, mostra permanent que el Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega dedica al passat jueu de la vila. Els documents esdevenen elements de gran interès per a l'exposició ja que encaixen en el seu discurs.

Un conveni del 2016 va permetre exhibir al centre museístic targarí un tractat de medicina de l'any 1348, "El regiment de preservació de pestilència" de Jacme d'Agramont

El dipòsit temporal dels tres pergamins s'ha oficialitzat aquest dimecres amb la signatura d'un acord entre l'Ajuntament de Tàrrega i l'Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú. L'alcaldessa Rosa Maria Perelló ha agraït la bona predisposició de la Parròquia de Verdú a l'hora de cedir aquestes tres peces del seu fons i acostar-les per primera vegada al públic. Per la seva part, Mossèn Joan Viladot, rector de Verdú, ha manifestat que aquesta entesa ajudarà a divulgar l'empremta de la presència del judaisme al territori. Val a dir que no és pas la primera vegada que l'Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú cedeix documents al Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega.

Signatura avui de la cessió. En primer terme, els tres pergaminsD'altra banda, el Museu Comarcal de l'Urgell – Tàrrega ofereix fins al 25 d'octubre un nou cicle de conferències dedicat al llegat jueu a Catalunya. La propera cita tindrà lloc aquest dijous 21 de juny amb la ponència titulada LA CUIRASSA. EL CALL DE LLEIDA a càrrec de Xavier Payà Mercè i Marta Morán Alvarez, arqueòlegs de l'Ajuntament de Lleida. Serà a 2/4 de 9 del vespre, a les Sales Nobles de l'esmentat museu.

En el mateix àmbit, Tàrrega ha estrenat una ruta didàctica per divulgar als més joves el passat jueu de la vila medieval. La proposta pedagògica es basa en la novel·la històrica de gènere juvenil Una aventura al call de Tàrrega (Editorial La Calaixera), que compta amb textos de la periodista Gemma Peris i il·lustracions de l'artista Maria Alba Minguell.

L'itinerari s'ha concebut com una gimcana en què es descobreix de forma amena com era la vida al barri jueu de Tàrrega al segle XIV 

Els joves retrocedeixen en el temps i han de cercar les pistes que els conduiran de nou al present. Els participants tenen així l'ocasió de viure en primera persona la seva pròpia aventura al call de Tàrrega, recorrent els carrers del nucli antic i les sales temàtiques del Museu Comarcal de l'Urgell.

Alumnes de sisè de Primària de l'Escola Pia de la capital de l'Urgell han estat els primers a gaudir de l'activitat. De cara al proper curs ja s'estan programant més visites per part d'altres centres educatius. A més, el llibre Una aventura al call de Tàrrega s'ha fixat com a lectura en els programes lectius de les escoles de la localitat. A l'igual que la publicació de la novel·la, la nova ruta pedagògica pel call i el Museu Comarcal de l'Urgell compta amb el suport de les regidories de Cultura i Ensenyament de l'Ajuntament de Tàrrega. Tot plegat constitueix una magnífica oportunitat per acostar la història medieval de la ciutat als escolars.

Comentaris