Tàrrega impulsa un any més la Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila

El projecte de recerca guanyador opta a un premi de 1.500 euros i a una publicació en la pròxima edició dels 'Quaderns d'URTX'
apple-256263_1920
photo_camera Tàrrega obre la convocatòria per participar a la Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila ©AjTàrrega

El consorci targarí obre una segona convocatòria de la Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila per tal de premiar projectes de recerca inspirats amb el pensament social i cultural del territori.

La Beca d'Estudis Humanístics i Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila obre una línia per impulsar la producció d'estudis en el camp de les humanitats i les ciències socials en un sentit ampli i en l'àmbit territorial de Tàrrega i les terres de Ponent i paral·lelament n'obre una altra -convocada pel Consell Comarcal de l'Urgell- que se centra en estudis de recerca històrica i memòria en l'àmbit de la comarca i la seva àrea d'influència

Cartell de la segona edició de la Beca Joaquim Capdevila i Capdevila ©AjTàrrega
Cartell de la segona edició de la Beca Joaquim Capdevila i Capdevila ©AjTàrrega

El projecte guanyador serà premiat amb una dotació econòmica de 1.500 euros i l'autor tindrà sis mesos per desenvolupar i presentar el treball final. Tanmateix, el treball guanyador -juntament amb l'estudi premiat- es publicarà en la pròxima edició de "Quaderns d'URTX", creats expressament per aquesta finalitat i vinculats a "URTX- Revista d'Humanitats de l'Urgell"

El termini de presentació de les obres es va obrir el passat 3 de gener i s'allargarà fins al 26 d'aquest mes

La beca en qüestió es convoca des del 2021 des del Consell Comarcal de l'Urgell, l'Ajuntament de Tàrrega i l'Ajuntament de Maldà i amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell i l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Obres premiades l'any 2021

El projecte "Els habitants ibèrics, romans i tardoantics de Preixana. Estudi arqueològic del poblament al terme municipal de Preixana (Urgell) entre els segles VIè i VIIè", de Montserrat Baiges Minguell i el treball "Assistència mèdia a l'Urgell durant l'Edat Mitjana", proposat per Guillem Roca Cabau, van ser els guanyadors de l'edició 2021. Ambdós treballs de recerca es van publicar al primer número de "Quaderns d'URTX", que va sortir al carrer la primavera de l'any passat. 

Sobre Joaquim Capdevila i Capdevila 

Especialista en sociologia històrica i semiòtica, Joaquim Capdevila esdevingué un prolífic investigador sobre la història de Maldà -el seu poble natal- Tàrrega i l'Urgell. La tasca de recerca que caracteritzà el seu treball, precisament, és el motor de la beca que duu el seu nom, la qual nasqué per promoure la producció d'estudis sobre les humanitats i les ciències socials. Capdevila va obtenir les llicenciatures en Filologia Catalana i en Psicologia i el Doctorat en Lingüística. Abocà tot el seu bagatge intel·lectual en nombrosos estudis historiogràfics, que enfocà de forma original fugint dels academicismes tradicionals. Morí l'any 2017 de manera sobtada a 50 anys i el mateix dia se li va dedicar un homenatge a la ciutat de Tàrrega. 

Comentaris