16.05.2021 |
Territoris.cat

Tàrrega presenta un llibre sobre l'artista targarina Olga L. Pijoan

Presentació del llibre a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega.JPG
Presentació del llibre a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb Les 8 Olgues
Tàrrega presenta un llibre sobre l'artista targarina Olga L. Pijoan

L'Ajuntament de Tàrrega va presentar el dissabte 10 de novembre un llibre sobre la trajectòria vital i professional de l'artista plàstica targarina Olga L. Pijoan (Tàrrega, 1952 - San Rafael del Sur - Nicaragua, 1997).

La creadora targarina fou pionera a Catalunya en el camp artístic conceptual i algunes de les seves obres expressaven una clara reivindicació feminista

El llibre, editat per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat, forma part de la col·lecció On són les dones targarines?, biografies femenines narrades com un conte infantil. El format de conte permet apropar didàcticament als més petits la vida de les dones ressenyades. El text del nou volum és obra de Joan Francesc Dalmau Llagostera mentre que el col·lectiu Les 8 Olgues s'ha encarregat de les il·lustracions.

Les 8 Olgues està format per 8 nenes i joves d'entre 6 i 18 anys que han treballat de forma cooperativa per crear les il·lustracions sota la direcció de Lluïsa Gabarra Labad

El mateix procés creatiu és un homenatge a l'Olga L. Pijoan i a la seva última etapa en què treballà la pintura mural amb infants.

Presentació amb el seu fill Àlex

L'acte de presentació va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega amb la presència del fill de l'homenatjada, Àlex Govers Pijoan, qui va agrair el treball de divulgació vers la figura de la seva mare. També va valorar molt positivament la iniciativa del consistori de posar en valor la tasca de les dones que excel·liren en els seus àmbits professionals.

L'Àlex, fill de l'artista, resideix a Brussel·les i es va desplaçar expressament a Tàrrega per assistir a la presentació del llibre

Per la seva part, el regidor de l'Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, va subratllar el treball de recerca que permet omplir el buit de documentació i de bibliografia en relació a dones targarines destacades.

On són les dones targarines? Un projecte integral

El llibre dedicat a Olga L. Pijoan traça un recorregut per la seva vida a Tàrrega, Barcelona o Girona entre altres localitats incidint en la seva producció artística, pionera en el marc del moviment conceptual a Catalunya a principis dels anys 70. La dècada dels 90 s'establí a Nicaragua, on impartí tallers infantils de muralisme amb finalitats humanitàries, fent palès el seu caràcter solidari i altruista. La col·lecció de llibres On són les dones targarines? s'obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); i l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932). La capital de l'Urgell també dedicà el passat mes de maig una exposició a aquestes i altres dones targarines destacades del segle XX.

Tàrrega presenta un llibre sobre l'artista targarina Olga L. Pijoan
comentaris