La fotògrafa Palmira Puig ja té el seu propi conte, autoria de Marina Pallàs Barta

La col·lecció 'On són les dones targarines' pretén apropar la seva trajectòria vital als infants, amb contes editats d'Alba Güell Roca, Pilarín Minguell Pont, Maria Bernades, Josefina Vidal, Olga L.Pijoan, Rosina i Maria Teresa Pera Güell, Dúnia Lorda i, ara, Palmira Puig
Presentació del llibre, avui divendres ©AjTàrrega
photo_camera Presentació del llibre, el passat divendres ©AjTàrrega

L'Ajuntament de Tàrrega va presentar el passat divendres, a la Biblioteca Pública de Tàrrega - Germanes Güell, un nou volum de la col·lecció On són les dones targarines, dedicat a la fotògrafa Palmira Puig, un projecte que s'impulsa des de l'àrea d'Igualtat del consistori de la capital de l'Urgell. Es tracta del vuitè exemplar de la col·lecció, un treball de l'antropòloga i periodista redactora de Territoris.cat, Marina Pallàs i il·lustrat per Olga Ortiz.

On són les dones targarines 8èEl nou llibre treu a la llum la contribució de Palmira Puig Ximénez en els camps de la fotografia i la defensa de la llengua i cultura catalanes. Igual que en els lliuraments anteriors, la biografia es presenta en forma de conte. La intenció és apropar didàcticament als lectors el perfil de les dones ressenyades, fet que ajuda a transmetre nous referents als infants.

L'autora del text és Marina Pallàs Barta, que ha plasmat en paper detalls desconeguts sobre els orígens de la copropietària (juntament amb el seu marit) de l’Estúdio Giró, un dels estudis de fotografia publicitària més importants del Brasil. De la fotògrafa, Pallàs va destacar “el seu inspirador trajecte vital”, ja que Puig també va desenvolupar un paper molt actiu en la lluita pel dret a vot de les dones.

Per la seva part, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, va lloar aquesta innovadora col·lecció de contes impulsada per la Regidoria d’Igualtat l’objectiu de la qual és fer valdre la vida de dones targarines rellevants en format conte.

Per acabar la presentació, Sònia Olivares va explicar el conte als més menuts, que estaven asseguts a primera fila.

Perfil de Palmira Puig Ximénez 

Nascuda en una família il·lustre de destacada tradició intel·lectual i progressista, Palmira Puig Ximénez era filla de Gaietà Puig Piqué i Antònia Ximénez Oliva. Fou la setena de vuit germans i germanes. En els seus primers anys a Tàrrega, tocava el piano i jugava a tenis, de jove estudià peritatge mercantil i als vint-i-un anys ingressà al Grup Femení d’Unió Republicana com a secretària de la junta, des d’on defensà el dret a vot de les dones. Durant la Segona República, Palmira viatjà sovint a Barcelona i arribà a conèixer en persona el president Francesc Macià. Fou en aquesta època quan conegué el també fotògraf Marcel Giró, fill d’industrials tèxtils de Badalona i el seu futur marit. 

Amb la Guerra Civil, la seva família fou represaliada i, quan es produïren els primers bombardejos sobre Barcelona, Palmira hi anà a viure per ingressar a la Junta Local de Defensa Passiva, que tenia per objectiu salvaguardar la població de les bombes aèries en refugis subterranis. L’any 1942 es casà amb Marcel Giró per poders, que ja es trobava exiliat a Colòmbia, i després de viatjar-hi en vaixell, anaren a viure al Brasil, on obriren l’Estúdio Giró, un dels estudis de fotografia més importants del país. L’any 1956, Palmira ingressà al cèlebre Foto Cine Club Bandeirante, des d’on participà en exposicions internacionals. Avui, anys després de la seva mort, l’any 1979, la seva obra està sent recuperada i exposada arreu del món, com ara al MNAC, al MoMA i al Metropolitan de Nova York. 

On són les dones targarines?

La col·lecció de llibres On són les dones targarines s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 - 1997), al qual seguiren els números dedicats a l'actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926 - 2020); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 - 2000); l'escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932); l'artista conceptual Olga L.Pijoan (1952 - 1997); les germanes llibreteres Rosina (1921 – 2010) i Maria Teresa (1924 – 2012) Pera Güell; i la il·lustradora i pintora Dúnia Lorda Vidal (1964 – 1999).                                                                                                                       

Comentaris