Tàrrega rememora l'estada dels brigadistes internacionals l’any 1938

Iniciativa de memòria històrica impulsada per Òmnium Segarra–Urgell amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega, que es podrà visitar fins al 16 de febrer al Casal Cívic
Acte inaugural de l'exposició al Casal Cívic de Tàrrega
photo_camera Acte inaugural de l'exposició al Casal Cívic de Tàrrega

Tàrrega rememora en una exposició un dels seus episodis menys coneguts de la Guerra Civil: l'estada a la ciutat de les Brigades Internacionals el maig de l'any 1938. Es tracta d'una iniciativa d'Òmnium Segarra-Urgell que es basa en material gràfic i documentació provinent de la 15a Abraham Lincoln International Brigade americana.

Acte inaugural de l'exposició al Casal Cívic de TàrregaFotografies, plànols, textos i objectes il·lustren la mostra, titulada Dos rams de flors i que es pot visitar fins al 16 de febrer al Casal Cívic de la capital de l'Urgell.

Acompanyant l'exposició, també s'ha estrenat un documental del mateix títol realitzat per la productora Calidos i finançat per l'Ajuntament de Tàrrega.

A més del caire divulgatiu, l'exposició i el documental volen retre homenatge a tots els joves voluntaris d'arreu del món que durant la Guerra Civil van venir a lluitar al costat de l'exèrcit de la República, moguts pels ideals de democràcia, manifestà Jaume Ramon, portaveu d'Òmnium Segarra-Urgell, durant l'acte inaugural celebrat aquest dimecres

Part de la mostra que es pot visitar al Casal Cívic de Tàrrega fins al 16 de febrer

Mostra itinerant que també rebrà visites dels centres educatius

Jaume Ramon destaca que l'exposició rebrà visites dels centres d'ensenyament per després visitar altres localitats de Lleida i Barcelona. Per la seva part, la regidora de Patrimoni i Memòria Històrica, Ivonne Pont, assenyalà que Tàrrega ret així un sentit homenatge al llegat dels brigadistes, símbol de defensa de les llibertats.

La diputada Inés Granollers destacà que amb aquesta iniciativa perdura el record dels herois que van venir voluntàriament al nostre país a lluitar contra el feixisme. Després de la inauguració de la mostra, es va  projectar el documental a la sala d'actes de la Biblioteca.

Més llum sobre fets de la Batalla del Segre

L’exposició i el documental també aporten llum sobre fets desconeguts de la batalla del Segre a partir de documentació recentment recuperada. A la mostra també s’exhibeixen armes i material bèl·lic cedit pel Museu Miquel Aresté. Entre aquests objectes destaquen dues granades fabricades a la factoria J. Trepat de Tàrrega.

El projecte de memòria històrica Dos rams de flors també ha comptat amb el suport del Museu Tàrrega Urgell, el Museu Trepat, la plataforma 80è aniversari Batalla del Segre i el Memorial Democràtic. 
 
Acte inaugural de l'exposició al Casal Cívic de Tàrrega

Per què el títol de Dos rams de flors?

Tàrrega dona continuïtat així al reconeixement que tributà l’any 2018 al soldat Juan Medina Palmero i al tinent William Mitchell Digges, brigadistes internacionals enterrats al cementiri de Tàrrega el maig de 1938. Ambdues sepultures, fins llavors anònimes, foren dignificades amb la col·locació de sengles làpides. Precisament, el títol de la mostra i el documental prové dels dos rams de flors que es conservaven al fèretre de William Mitchell Digges 80 anys després del seu enterrament.

comentaris