Tàrrega rep una subvenció de la Generalitat per l'Arxiu Comarcal de l'Urgell

El projecte d'ampliació promou la conservació i accés del patrimoni documental a Tàrrega
Imatge d'arxiu de l'edifici comarcal de Tàrrega. Foto: Ajuntament de Tàrrega
photo_camera Imatge d'arxiu de l'edifici comarcal de Tàrrega. Foto: Ajuntament de Tàrrega

L'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, en representació de la Generalitat de Catalunya, ha atorgat una considerable subvenció a l'Ajuntament de Tàrrega per fomentar l'expansió de l'Arxiu Comarcal de l'Urgell (ACUR). Aquest finançament, que ascendeix a 97.284 euros, cobrirà la totalitat dels costos de redacció del projecte d'ampliació d'aquest important centre cultural.

Tot i que l'ACUR és un edifici públic integrat a la Xarxa d'Arxius Comarcals, els departaments tècnics de l'Ajuntament de Tàrrega han assumit el lideratge en els procediments administratius vinculats a la licitació. Com a resultat, la tasca de redacció del projecte d'ampliació ha estat assignada a l'estudi d'arquitectura Pérez Piñana Arquitectes, amb un termini d'execució de vuit mesos, des del començament d'aquest any.

Els representants del Departament de Cultura i de l'Ajuntament de Tàrrega ja van mantenir una reunió a l'ACUR el passat febrer per discutir els detalls de la implementació d'aquest projecte. Aquesta iniciativa no només millorarà la capacitat d'emmagatzematge de documents de l'arxiu, sinó que també suposarà un impuls addicional per a la revitalització del nucli antic de Tàrrega..

Inaugurat el 1986, l'ACUR ha arribat a la seva capacitat màxima i busca expandir-se per a oferir una millor experiència als seus usuaris i una major custòdia del patrimoni documental. L'ampliació serà possible gràcies a l'adquisició per part de l'Ajuntament de Tàrrega d'un immoble adjaçent, ubicat al carrer de Lluís Folquet. Aquest nou espai, de 152 metres quadrats, permetrà la construcció d'una nova estructura que s'integrarà amb la seu actual de l'ACUR.

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha remarcat la importància d'aquest projecte, afirmant: "L'Ajuntament de Tàrrega contribueix a reforçar un servei cultural essencial, que preserva una part tan important de la nostra memòria col·lectiva com és el patrimoni documental".

El projecte d'ampliació de l'ACUR s'ajustarà a les directrius del pla funcional de l'equipament, el qual inclou l'habilitació de més espais per a la custòdia de documents, una nova sala polivalent per a presentacions, exposicions i tallers, així com una millora significativa dels serveis d'atenció al públic i consulta de documents.

A més, s'està planificant la construcció d'un nou espai destinat a la desinfecció de la documentació que arriba a l'ACUR, un procés essencial per a la preservació del patrimoni arxivístic. Es preveu que el projecte d'ampliació creï més de 1.000 metres quadrats de nova superfície, amb un cost estimat d'aproximadament un milió d'euros.

Comentaris